Препоръчително е да се спрат медикаментите с ранитидин според ЕМА

 

Медикаментите с активна съставка ранитидин трябва да се спрат от продажба, защото съдържат веществото N-нитрозодиметиламин (NDMA). Препоръката дойде от Комитета на ЕМА по лекарствените продукти за хуманна употреба (СНМР) и се очаква окончателното мнение на Европейската комисия по случая.

Какво е основанието за спиране на лекарствата с ранитидин

Резултатите от проучвания, проведени върху животни, навеждат на извода, че N-нитрозодиметиламин (NDMA) би могъл да е канцерогенен за хората. Той се открива в отделни храни и напитки. Предполага се, че в много ниски количества едва ли може да представлява опасност.

Досегашната практика и данни за безопасност не сочат ранитидинът да завишава вероятността за онкологични заболявания и ако има такава, то тя е много ниска. Все пак N-нитрозодиметиламинът е намерен в по-високи от приетите за норма нива в някои медикаменти с тази активна съставка и не всичко, свързано с източника на замърсяването, е ясно. Още от 2018 година, поради откриването на нитрозамини (NDMA и подобни на него вещества) в доста лекарствени продукти, регулаторните органи на ЕС се стараят да уточнят конкретните източници на нежеланите съединения и повишиха изискванията към фармацевтичните фирми.

В Европейския съюз много медикаменти с ранитидин вече не се продават

Това беше решено като предпазно средство през последните месеци в очакване на преразглеждането на фактите от ЕМА. У нас Изпълнителна агенция по лекарствата разпореди изтеглянето на медикаментите за киселини и язва от пазара още в края на 2019.

В първите дни на април и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) нареди спирането на продажбите в САЩ на всички формули с включен ранитидин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *