Предстои внос на ваксината на Новавакс

 

За осигуряване на ваксината на „Новавакс“ преговарят здравните ни власти. Това заяви министърът на здравното ведомство Асена Сербезова в отговор на питането на професор Костадин Ангелов от ГЕРБ по време на парламентарния контрол в края на изтеклата седмица. Той повдигна въпроса, дали наистина предишното правителство е отказало да преговаря за закупуването ѝ.

Накратко фактите за ваксината на „Новавакс“

Тя бе разрешена за употреба от Европейския съюз през август 2021 година. Тогава, с мотива, че у нас има вече достатъчно дози ваксини, служебното правителство реши, че няма да се включим в общата поръчка на ЕС. Малко по-късно обаче българските власти започнаха преговори с швейцарските за доставка на ваксината на „Новавакс“ през първите три месеца на 2022. Според здравния министър това е възможно или като закупим нужните ни дози, или като ги получим като дарение от друга страна-членка на ЕС.

Проучване на Т-клетъчния имунитет на населението срещу COVID-19

То ще бъде възложено на новия научен съвет по епидемиология, вирусология и статистика. Създаването му е част от Плана на правителството за борба с пандемията. Това обясни професор Сербезова по повод питането на професор Андрей Чорбанов, депутат от ИТН, за срока на провеждане на проучването.

Той смята, че точно това проучване ще даде яснота доколко българите са защитени. Според него антителата осигуряват известна защита, докато Т-клетъчния имунитет е с реалната защитна сила. Професорът смята, че изследването трябва да се проведе в максимално кратки срокове, защото в края на февруари от него няма да има полза. Чорбанов също запита защо данните за нежеланите ефекти от различните COVID ваксини не се оповестяват публично. Министър Сербезова обясни, че в тази информация се съдържат лични данни и затова не може да бъде публично достояние, но страната ни изпраща данните в европейската база данни, а тя е публично достъпна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *