Предлагат единен регистър за признаване на дипломите за висше от чужбина

 

Обединение на трите съществуващи регистъра за академично признаване на дипломите за висше образование, завършено в чужбина, се предлага в проект за изменение на нормативни документи на Министерството на образованието и науката. Смята се, че така ще се улесни използването на информацията и ще се облекчи административния натиск. Проектът е публикуван на страницата на образователното ведомство за публично обсъждане.

Сега регистрите са три

Те се поддържат от НАЦИД (Националния център за информация и документация) и се отнасят до:

  • издадените удостоверения за академично признаване;
  • невалидните удостоверения за академично признаване;
  • отказаните за академично признаване.

Задачата им е да осигуряват достъп до информацията за процеса на признаване на университетското образование, завършено в чужбина.

Проверяването във всеки от трите регистъра е предпоставка за грешки. Освен това води до излишно административно натоварване. От министерството смятат, че тези слабости ще бъдат преодолени, ако регистърът е един.

Предимствата на обединения регистър

Предвижда се част от информацията в обединения регистър да е публична. Достъпът до самите удостоверения за признаване на висшето образование обаче ще остане индивидуален.

Достъп ще бъде възможен и за някои държавни органи и други организации, които имат право, съобразно законовите актове, да изискват предоставянето на удостоверения за академично признаване.

Според представителите на МОН предлаганите промени ще бъдат от полза за българите и чужденците, както и за чуждите граждани с предоставена международна закрила. Очаква се от тях да се възползват висшите училища, държавните органи и потенциалните работодатели – всички, които имат нормативно признато право да получат проверена информация за съответствието на конкретната диплома с изискванията на нормативната уредба у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *