Преглеждат безплатно за туберкулоза в София

 

Безплатни прегледи за туберкулоза и консултации за риска от заболяването при деца и възрастни ще се проведат в белодробна болница „Света София“ в столицата. Те са планирани в рамките на Седмицата на отворените врати за информираност за туберкулозата, организирана от здравното ведомство между 19 и 23 септември.

Специално внимание за рисковите пациенти

В случай на обосновано предположение, че даден пациент е високо рисков или заразен, ще се правят специализирани изследвания – микробиологична проверка на храчка за бацила на Кох, който причинява заболяването, и туберкулинов тест с отчитане на 72-ия час.

За рискови се смятат пациенти

  • вече боледували от туберкулоза;
  • с хронични болести на белите дробове (бронхит, астма, ХОББ, силикоза, кистична фиброза, бронхиектазии и др.);
  • с намален имунитет;
  • неваксинирани или некачествено ваксинирани.
Кога и къде ще се провеждат прегледите и консултациите

Те ще текат всеки ден от 19 до 23 септември 2022 година
от 8:00 до 12:00 часа
в Консултативен кабинет №3, база 1 на булевард „Академик Иван Гешов“ №19 – за възрастни
и в Консултативен кабинет, база 2 на булевард „Академик Иван Гешов“ №17 – за деца.

Заболеваемостта расте

Лекарите са разтревожени, защото според тях расте броят на недиагностицираните, заразени с туберкулоза. Обяснението е, че хората почти спряха да ходят на лекар заради пандемията от COVID-19, а така се влоши рязко откриването и диагностицирането на болестта, както и лечението на вече диагностицираните.

В България заболеваемостта при децата до 18 години е била както следва:

  • през 2018 г. – 25 на 100 000, или 298 деца;
  • през 2019 г. – 17,1 на100 000, или 204 деца;
  • през 2020 г. – 13,8 на 100 000, или 164 деца.

При възрастните заболеваемостта през 2019 г. е 18,5 на 100 000, а броят на новооткритите инфектирани и на рецидивите е 1 289 души. През 2020 г. регистрираната заболеваемост е 13 на 100 000, а откритите случаи – едва 901, с около 1/3 по-малко спрямо предната 2019 година.

Явлението се наблюдава не само у нас, но и в целия свят.

Увеличава се и тежестта на заболяването

Нараства не само скритата заболеваемост от туберкулоза, но и тежестта на болестта в момента на откриването ѝ. Тревожните новини съобщава професор доктор Ваня Юрукова, началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и заместник директор на МБАЛББ „Свети София“: „Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза – инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и др. “

Според нея тежките случаи доминират и при възрастните. Хората търсят лекарска помощ късно, когато симптомите вече не могат да се подминават. Откриват се масово големи абсцесни кухини – каверни с така наречената „букетна инфекция“ от Mycobacteriuum tuberculosis, микотична инфекция и други патогенни бактерии.

Точно на тези проблеми е посветена Седмицата на отворените врати за информираност за туберкулозата от 19 до 23 септември и безплатните прегледи и консултации в МБАЛББ „Света София“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *