Правителството подготвя здравна реформа

 

Предложение за здравна реформа ще представи правителството около средата на годината. До тогава ще бъдат подготвени анализите и разчетите, необходими за реализация на реформата. За това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев при разискванията по бюджета на Националната здравноосигурителна каса на първо четене в парламентарните комисии по здравеопазване, социална политика и финанси.

Замяна на модела на клиничните пътеки

Това е една от принципните промени в предстоящата реформа, подготвяна от правителството. Според министър Василев България е вероятно единствената страна в Европейския съюз, която финансира болничните си заведения на принципа на клиничните пътеки. Най-вероятно те ще бъдат заменени с диагностично свързани групи.

Други акценти в проекта

Сред главните промени, които ще предвижда проектът за здравна реформа, ще е и съкращаване на твърде голямата част, отделяна за лекарства от общите публични здравни разходи. В тазгодишния бюджет на касата за лекарства са заделени 1,51 милиарда лева. Коментира се възможността на отделен ред да се запишат парите, необходими за най-скъпите лекарства, които са със стойност повече от 3 пъти БВП на глава от населението.

Ще се работи и върху начините за осигуряване на медикаменти, медицински изделия и услуги от страна на частните болнични заведения. Към момента те го правят, без да обявяват обществени поръчки и това е причината за наказателни санкции за страната ни от ЕС.

Според министър Василев по-голяма яснота за необходимите дългосрочни промени ще има едва след като експертите подготвят анализите за състоянието на здравната система у нас, върху които вече работят.

Извънболничната помощ

За укрепването ѝ държавата ще се стреми към осъществяване на определени краткосрочни политики. За тях от бюджета на НЗОК са предвидени 300 милиона лева повече спрямо 2021. За специализираната извънболнична помощ в този бюджет са заделени 380 милиона лева, а за общопрактикуващите лекари – 363 милиона. За зъболечение са определени 239 милиона.

В бюджета на НЗОК за тази година се предвиждат още:

  • 2,75 милиарда лева за болнична помощ;
  • 115 милиона лева за медицински изделия в болниците;
  • 110 милиона лева – за лечение в чужбина;
  • 187 милиона лева – за резерв.

Общо в бюджета на касата са заложени 6,05 милиарда приходна част и 5,67 милиарда – разходна. Той е приет от депутатите в комисиите на първо четене и ще започне разглеждането му в пленарна зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *