Поставят пейсмейкър за болка и у нас

 

„Пейсмейкър за болка“ вече се имплантира и у нас – за пръв път през октомври тази година в столичната болница „Свети Иван Рилски“, а този месец – и в „Пирогов“. Той премахва необходимостта хора с трайна хронична болка да приемат постоянно болкоуспокояващи с всички нежелани ефекти от това. Болните с поставеното устройство са добре.

Какво представлява този метод

По същество това е гръбначно-мозъчна стимулация (Spinal Cord Stimulation). Върху обвивките на гръбначния мозък се поставят постоянни електроди. Те са свързани с генератор на импулси, имплантиран под кожата. Чрез тях се излъчват нисковолтажни, високочестотни електрически сигнали, които препятстват достигането на болковите импулси до главния мозък.

Методът е с подчертана ефективност срещу хронична болка при плексусни увреждания, при необратими увреждания на дисковете на гръбнака, както и след хирургични интервенции на гръбнака.

Приложението на Spinal Cord Stimulation у нас

Методът е познат в света и се прилага от повече от пет десетилетия. У нас за пръв път той е приложен преди малко повече от месец, на 18-ти октомври в Клиниката по неврохирургия на софийската болница „Свети Иван Рилски“. След първия месец, в който двете жени с имплантирани устройства нямат оплаквания и се чувстват добре, специалистите обявиха обнадеждаващите резултати.

Първите процедури са извършени от неврохируга доцент Красимир Минкин, ръководител на Центъра по епилептична хирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и доцент Митя Бенедитич от словенската Клиника по неврохирургия в Любляна. Той е смятан за един от хирурзите с най-много опит в поставянето на „пейсмейкър за болка“. Според доцент Минкин „този тип болка, резистентната болка, се генерира на нивото на гръбначния мозък и ако влияем на този гръбначен мозък с определени електрически импулси, можем да намалим значително интензитета на болката“.

Първите пациентки са на 66 и 73 години, преминали през хирургични интервенции на гръбначния стълб. Операциите са приключили с добри резултати, но уврежданията на нервите предизвикват постоянни, силни, водещи до инвалидност болки в долните крайници. През изтеклия месец от поставянето на устройствата те живеят без болка.

Този месец, ноември, устройство е имплантирано и в болница „Пирогов“. Опериран е мъж на 70 години, който към момента се чувства отлично. Екипът, извършил операцията, се състои от началника на Клиниката по неврохирургия в болницата, професор Николай Габровски, и доктор Петър Илков.

Поставянето на „пейсмейкър за болка“ се финансира от НЗОК

След много усилия на Дружеството по неврохирургия Националната здравноосигурителна каса реши да финансира приложението на метода Spinal Cord Stimulation и ще заплаща изцяло процедурата и имплантираното устройство. До момента тя финансираше подобни интервенции, извършвани в други страни, но сега вече гръбначната стимулация на нуждаещите се пациенти може да се прави и у нас. За тази година са планирани за финансиране 10 имплантации. Разходите за всяка от тях са около 60 000 лв. Пациентите няма да дължат нищо.

Какво се знае за този метод

Ежегодно в света се имплантират над 15 000 „пейсмейкъра за болка“. Те са проектирани за самостоятелно програмиране и всеки пациент е в състояние да контролира излъчваните импулси. Предназначени са за лечение на хронични невропатни болки в долните крайници, кръста и гърба, предизвикани от травми и наранявания на гръбначния стълб, както и от гръбначна хирургия. Помагат и при нарушена функция на тазовите органи, включително при еректилна дисфункция.

Гръбначно-мозъчната стимулация е препоръчителна за пациенти, при които обезболяващите не осигуряват подтискане на болката, проявяват силни нежелани последици или не са подходящи за тях. Тя е решение и когато консервативното медикаментозно лечение не постига необходимите резултати или болките вече не се повлияват, резистентни са на болкоуспокояващите. Всеки пациент преминава през тестова стимулация, която трябва да покаже, дали е ефективна и безопасна за него. Използва се външно устройство в продължение на 7 – 10 дни.

Spinal Cord Stimulation е приложена за пръв път преди 55 години. Пионерът, поставил първото устройство на болен с тежка, резистентна на фармакологично лечение болка, е неврохирургът Норман Шийли от Уисконсин, САЩ. Методът не решава всички проблеми, но подобрява качеството на живот на хиляди хора, които са търпели болката години наред. Той е най-популярната сред лекарите в света хирургична интервенция за преодоляване на хроничната болка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *