Ползите от „Азпизал“

Помните ли с какво се лекуваха у дома през детските ви години? И днес може да се чуе някой по-възрастен да рече „вземи едно аспиринче“ в отговор на нечие оплакване.

Почти сто и двадесет години с ацетилсалицилова киселина се лекува всичко – от моментна болка с неизяснен произход до риска от повторен инфаркт или инсулт, използва се в домакинството и в козметиката. Генеричните продукти с активно вещество ацетилсалицилова киселина в света е трудно да се изброят. Тя стана част от цивилизацията на двайсти век, а както се вижда – така ще е и през двадесет и първи.

История на невероятното хапче

Силата на Acetylsalicylic acid е позната от древни времена. Най-лесно се добивала от върбова кора. С нея налагали рани, правели отвари за облекчаване на болки.

В края на ХIХ век химикът Феликс Хофман я извлякъл в чиста форма в лаборатория на „Байер“ и две години по-късно хапчето вече било в продажба. Оттогава е част от възхода и историята на немската фирма.

Това е първото от откритите по-късно цяла група нестероидни противовъзпалителни средства. Бързо били установени основните посоки на действието му:

  • успокоява болката,
  • действа потискащо на възпалителните процеси,
  • понижава високата температура при инфекции, настинка и грип.

Доста по-късно станало ясно, че в определена доза се справя добре с разреждането на кръвта, което пък го свързало с превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

Кога да използвате Acetylsalicylic acid

В общественото съзнание тя е неделима от облекчаването на всякакъв вид болка – в главата, в ставите и мускулите, при миалгии и невралгии, при болни зъби, възпалено гърло, леки артритни болки и т. н. Ацетилсалициловата киселина е класическо средство за успешно лечение на инфекции, възпалителни процеси, грип, хрема, настинка.

Доказана е способността й да увеличава с 50% преживяемостта при настъпил инфаркт. Последващият ежедневен прием на предварително уточнена терапевтична доза ацетилсалицилова киселина има много добра защита от повторен сърдечен удар. Потвърждава го изследване от края на миналия век. То установило с около 40% намаляване на случаите на повторни инфаркти и инсулти.

Свойството да разрежда кръвта се използва с много добър успех след хирургически интервенции за избягване на белодробни емболии и дълбоки тромбози.

Без да е напълно ясно какъв е механизмът, по който това се случва, в проведени изследвания ацетилсалициловата киселина показва обнадеждаваща защита от различни видове рак – на простата, на стомаха, на дебелото черво.

„Азпизал“

„Азпизал“ е продукт на LNK International INC, САЩ. Той представлява филмирана таблетка от 325 мг ацетилсалицилова киселина и има всички нейни типични качества и характеристики. Действа отлично като болкоуспокояващо, противовъзпалително и антипиритик. Добър протектор е за сърцето и сърдечно-съдовата система. В същото време намалената доза намалява риска от странични ефекти, свързани с увреждане на лигавиците на стомаха и вероятност за кръвоизливи.

Прилагането му при деца (под 12 г.) се допуска само след лекарско предписание. Като болкоуспокояващо и за сваляне на температурата възрастните могат да го приемат в доза максимум до 650 мг през минимум 4 часа. За 24 часа не бива да прехвърляте 10 таблетки.

При остри ревматични пристъпи можете да стигнете до 7,8 г дневно, макар че е за предпочитане да се ограничите до 3,6 – 5,4 г, като количеството разпределите равномерно в няколко приема на 4 часа.

За протекция на сърдечносъдовата система са достатъчни 325 мг на ден.

Филмираната таблетка „Азпизал“ се поглъща лесно и действието й се усеща бързо. Вземайте я след като се нахраните или по време на храненето с много вода (240 мл). Предлагаме ви опаковка от 100 броя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *