Полезна или вредна е солта

 

Солта е сочена сред рисковите фактори за всички сериозни болести, намиращи се на челните места по смъртен изход в света. Защо е толкова черна бялата подправка?

Значението на натрия за организма

Това, което наричаме просто сол, е натриев хлорид. Натрият е безусловно необходим за оптималното протичане на жизнените процеси в тялото. Той се включва в костната структура. Важен е за здравето на клетките, но особено значим е за нормалното функциониране на извънклетъчната и вътреклетъчната течност. Благодарение на него някои от хранителните вещества преминават през клетъчните стени, активират се определени ензими и протичат нервните импулси. Хлоридите поддържат алкално-киселинния баланс на кръвта и подпомагат дейноста на натрия.

Недостигът на алкалния елемент води до отпадналост и умора, проблеми с нервната система и затруднения в усвояването от организма на въглехидратната храна.

Чрез отделянето от надбъбречната жлеза на специален хормон – алдостерон, организмът контролира нивата на плазмения натрий.

Кога солта започва да вреди

Натрият започва да вреди, когато се приема в твърде големи количества. Тогава, за да запази концентрацията му приемлива, тялото задържа в себе си водата, която обичайно би изхвърлило. Това увеличава обема на кръвта, а от там се повишава кръвното налягане. В началото обемната хипертония е временна, но постепенно става постоянна и започва да уврежда кръвоносната система и всички вътрешни органи.

Лекарите подозират, че излишният натрий е фактор в бъбречните нарушения, раковите заболявания на стомаха, някои форми на множествената склероза и т. н.

Важно е да се знае, че той естествено се съдържа в много от храните. Но основният му източник в организма е готварската сол, която вие приемате ежедневно.

Колко сол ви е необходима

Здравните норми препоръчват до 2 г ежедневен прием на натрий от здрави хора. Това се равнява на около 5 г натриев хлорид – готварска сол. Световната статистика отчита, че се използват средно 9-10 г сол ежедневно. У нас консумацията е около 15 г, на места дори до 20. Пак според статистиката се подреждаме на второ място след канадците. Вероятно това е и една от причините да водим в Европа черните листи за най-висока смъртност вследствие на съдови заболявания.

Смята се, че при придържане към 5 г готварска сол дневно, вероятността за развитие на хипертония, за тежки сърдечни заболявания и мозъчни инсулти пада с около 20%.

Когато решите да ограничите солта

За да са ефективни действията ви по ограничаване на солта, имайте предвид, че в организма ви попадат не само количествата, които вие съзнателно слагате в храната си. Натриев хлорид има в изобилие в готовите храни, полуфабрикатите и в повечето от продуктите, преминали фабрична преработка. От тях идват около 75% от дневния прием. Десетина процента са част от естествения състав на прясната храна. Само 15% добавяте лично при готвене и хранене. И най-лесно можете да ограничите точно тях.

Четете внимателно етикетите на продуктите, които купувате. Ако е посочено само съдържанието на натрий, умножете го по 2.5, за да получите реалното количество използвана сол. Ако на етикета не пише нищо, най-вероятно солта е много. Избягвайте подобни изделия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *