Поискаха реимбурсиране и на лекарствата от паралелен внос

 

НЗОК да плаща изписаните от лекаря лекарства, предвидени за реимбурсиране, независимо дали са внесени от самите производители, или са влезли в страната от паралелен внос. Това предложиха от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) на семинар „Улесняване на достъпа до лекарства – европейският начин“. Мотивът е, че така ще се ликвидира проблемът с дефицита и ще се подобри достъпът на потребителите до медикаменти.

Как може да се случи това

Според БАРПТЛ може да се постигне с някои малки промени в Наредба 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Те трябва да позволят на магистър-фармацевтите при отпускането на лекарства по рецепта, заплащани от Националната здравна каса, да решават, дали да дадат на клиента медикаменти от първовносител или от паралелен внос. Решаващият фактор при този избор да е наличността в аптеката.

За целта те ще трябва само да изберат кода за съответното лекарство, по който ще става ясно дали формулата е от производител или от паралелен внос. Самият код да е предназначен само за потребностите на отчетността, а не за да пречи за отпускане на съответния медикамент на пациента – дава разяснения членът на Управителния съвет на БАРПТЛ, Христофор Иванов.

Необходимо е оптимизиране на процедурите и премахване на свръхадминистрирането

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства искат опростяване на административните процедури и оптимизиране на процеса по получаване на цена и включване в Позитивния лекарствен списък (ПЛС).

Според председателя на УС на БАРПТЛ, Антон Манолев, „в момента наблюдаваме процес на свръхадминистриране и непридържане към нормативните срокове и реквизити“. Той предлага да се премине към регистрационен/уведомителен режим при утвърждаване на цените на продуктите от паралелен внос. Така ще се съкрати многократно времето за достигане на лекарствените средства до потребителите.

Въпросът за цените на лекарствата

Вероятно предложенията на паралелните търговци биха могли да доведат до преодоляване на лекарствения дефицит. Остава обаче въпросът как това ще се отрази на разходите на здравната каса и на самите потребители и дали цените няма да се повишат.

Изпълнителният директор на асоциацията, Боряна Маринкова, обръща внимание, че през последните 5 години Европейската комисия е анализирала 22 478 случая на дефицит на медикаменти. Изводите са, че всеки от тях се отнася едновременно до около 1,25 от държавите-членки. Това означава, че липсите се ограничават до 1 или няколко държави в един и същ период, което пък превръща проблемите в национални, зависещи от местните политики и практики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *