Познавате ли колебанията на кръвното налягане

Когато се говори за нормално кръвно налягане, обикновено се има предвид стойност от 120/80 mm Hg. Добре е обаче да се знае, че това са препоръчителни показания, приети за златен стандарт и те не са задължителни за всеки човек. Нещо повече – по-нормално е кръвното ви да варира с възрастта, като обикновено с напредване на годините се покачва и то.

Зависимост на кръвното налягане от възрастта

Стойностите на кръвното налягане постъпателно нарастват с възрастта.

  • За новороденото и бебето нормата е около 90/60 mm Hg.
  • За тинейджърите тя е около 117/77 mm Hg.
  • За младостта – 120/80 mm Hg.
  • За зрелостта – около 125/83 mm Hg.
  • През 50те за нормално се приема систолно налягане от около 129 и диастолно около 85.
  • За шейсет годишни и нагоре лекарите смятат 134/87 mm Hg за оптимално кръвно налягане и ако няма други заболявания, не препоръчват лечение.

Видно е, че схващанията за здравословно и опасно доста са се променили през последните десетина години. За здрави хора над 60те показания на апарата от 139/90 mm Hg вече не хвърлят никого в ужас. Това наистина е повишено кръвно налягане, но все още в границата на нормалното за тази възрастова група.

Ако за възрастните до към 80 години хипертонията е особено опасна и често води до инсулти и инфаркти, то за прехвърлилите тази възраст вече се смята, че прицелните стойности на систолното налягане са около 135/140. Така се осигурява по-добро кръвоснабдяване на важните вътрешни органи. Едно от обясненията за тези факти са натрупаните атеросклеротични плаки, водещи до загуба на еластичността на кръвоносни съдове.

Въпреки общите правила, често се случва при отделни пациенти кръвното вместо да се увеличава, да започне да се понижава след 60те, затова единственият правилен начин за уточняване на състоянието ви е постоянният контрол и профилактичните прегледи.

Промени на кръвното налягане според сезоните

През лятото кръвното налягане е по-ниско отколкото през зимата. Вероятно освен климатичните промени, влияние оказва и променената диета. При доста от пациентите се налага коригиране на дневната доза лекарства. Понякога през зимата тя се увеличава или се добавя още един прием или медикамент по преценка на кардиолог.

Колебания на кръвното налягане през денонощието

През нощта кръвното налягане е най-високо към 4 часа, по време на сън, затова и инсултите и инфарктите много често са тогава.

През деня пиковете и падовете са доста условни, защото силно се влияят от физическото и психическото натоварване. При силно емоционалните натури стойностите понякога се променят буквално за минути. Има значение кога и с какво се храните, дали сте прави, седнали или лежите.

Приема се за нормално вариране на кръвното до около 30% в рамките на денонощието. Ако сте хипертоник, тези промени за вас са много рискови. Затова обикновено медикаментите се подбират и назначават така, че да могат да контролират естествените промени на кръвното налягане в денонощния цикъл.

При продължителна неконтролирана хипертония нощното повишаване на кръвното налягане е много опасно и носи сериозни рискове. Как точно се колебае кръвното ви в рамките на 24 часа се установява с така наречения холтер в болнични условия. Той дава напълно достоверна информация за състоянието ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *