Повече от 22 вируса и бактерии открива нов PCR тест

 

Редки вируси и бактерии открива нов PCR тест, използван вече в Клиниката по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“. По същество това е ефективен мултиплексен фекален PCR, който установява наличието на повече от 22 рядко откривани чревни патогена – паразити, бактерии и вируси. Новото изследване е препоръчително за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания и с хронична диария.

Какво представлява новият PCR тест

Това е изследване на фекална проба. То е високо чувствително и открива дори по-редки причинители на инфекции, които досегашните тестове и обикновените микробиологични изследвания пропускат. Това му осигурява висока ефективност и по-широко приложение при:

  • болни с улцерозен колит и болестта на Крон – биологичната терапия при тях потиска имунната система и ги прави силно податливи на зарази, които намаляват резултатността на лечението. Затова те задължително преминават през скрининг преди назначаване на биологични медикаменти;
  • пациенти с хронична диария (когато имате повече от 3 изхождания на ден или поне едно воднисто изхождане на ден за тримесечен период). Само за 2 часа новият тест идентифицира причинителя и се назначава подходящото лечение;
  • възрастни с остра диария;
  • деца – за бързо откриване на норовируси, ротавируси и аденовируси. Тези щамове се отличават с висока устойчивост, силно заразни са и причиняват значителни последствия.

Според специалистите от Клиниката по гастроентерология при УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ с помощта на новия PCR тест ще може да се намалят случаите на пациенти с неизяснено заболяване. Често те преминават през много гастроентеролози и колоноскопии без уточнена диагноза и подходящо лечение. Бързото установяване на причинителя ще улесни и ускори лечението им.

Новото изследване не се заплаща от Здравната каса

Цената на новия PCR тест е доста висока и към момента не се финансира от Здравната каса. Специалистите очакват, че с по-широкото му навлизане в практиката ще намалява и цената му, както се случва обикновено. Те дават пример с цените на теста за откриване на коронавирусната инфекция, които в началото бяха доста високи и се понижиха с масовизирането на тестовете.

От болницата водят преговори с производителя тестът да бъде обогатен и да може да открива и други редки причинители на инфекции, без това да повиши цената му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *