Платеното обучение по медицина поскъпва

 

Със стотина лева средно поскъпва платеното обучение по медицина в медицинските университети в София и Варна. Така годишните такси и в двете висши учебни заведения надхвърлиха 10 000 лева. Нарастването на таксите стартира още предходната година поради новата формула, по която се изчисляват те. Поскъпването е залегнало в Закона за висше образование преди една година. На недоволството и протестите на студентите тогава от Министерството на образованието и науката отговориха, че това се прави, за да не се финансира платеното обучение от държавния бюджет.

Как се определя формулата за изчисление на таксите

В новата формула, действаща от миналата година, се отчита коефициентът за качеството на обучението във висшето учебно заведение и диференцираният норматив. И коефициентът за качество, и диференцираният норматив за медицинските университети са сред най-високите у нас, а това съответно предопределя по-високата стойност на обучението в тях. От значение е и размерът на държавните такси.

Какви са таксите за новата учебна година в медицинските университети

МУ – София
Въпреки че предишната година в МУ – София намериха пропуски в закона и задържаха тарифата на 6 908 лв., след разгорещени дебати по-късно в университета вдигнаха таксата до 9 912 лева за новоприетите. Тази година сумата отново е увеличена и достигна до 10 012 лева. Скокът отразяват нарастването на държавните такси.

Записването за платено обучение в МУ – София стартира на 2 август и ще приключи на 6 август. При желание за допълнителна информация посетете сайта на университета .

МУ – Варна
Нараства и таксата за платено обучение в университета по медицина във Варна. Тази година тя е 10 330 лв. срещу 10 212 лв. през миналата. По каква формула и как е изчислена сумата е обяснено на сайта на университета . А резултатите от първото класиране вече са изнесени и можете да ги проверите .

В МУ – Пловдив таксата за платеното обучение е 10 330.28 лв. Тя е в този размер още от миналата година и няма промяна за тази.

В МУ – Плевен също няма промяна в таксата и тя е 9 111 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *