Педиатричната болница „Професор Иван Митев“, София, набира средства за апаратура

 

Кампания за набиране на средства за покупка на апаратура за педиатрична болница „Професор Иван Митев“, София, стартира в навечерието на Деня на детето – 1 юни. Здравното заведение се нуждае от 75 хиляди лева за 6 медицински апарата, които ще дадат възможност на лекарите да се грижат по-добре за малките си пациенти и да прилагат съвременни подходи в лечението им.

Основният проблем на педиатрията у нас

В педиатричната болница са събрани най-добрите специалисти в сферата на детската медицина. Но въпреки това, според нейния нов директор, доктор Благомир Здравков, детското здравеопазване у нас страда от фрагментираност. Липсата на възможност педиатричните медицински грижи да се осъществяват на едно място е причината пациентите да се препращат към различни здравни заведения. Това пък сериозно затруднява общопрактикуващите лекари и родителите.

Новото ръководство на СБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев“ още от първия си ден се стреми както да обедини екипите вътре в болницата, така и да консолидира всички структури за лечение на децата извън нея. То смята, че това е залогът за по-добро детско здравеопазване и вече работи със специалисти от ИСУЛ, „Пирогов“, от детската кардиология и кардиохирургия в НКБ. Екипите в тях се отзовават с готовност, защото разбират, че точно педиатричната болница е естественият им обединителен център.

Стъпки за преодоляване на разпокъсаното педиатрично лечение

Работи се върху план за директна комуникация между самите екипи в различните здравни заведения, каквато е липсвала до момента. А точно тази липса принуждава родителите и болните им деца да обикалят от кабинет на кабинет и от болница в болница. Разбира се, най-доброто решение на проблемите според всички, заети с лечението на децата, е създаването на голяма и модерна детска болница, която да събере нужните специалисти на едно място. Това, освен че ще облекчи работата им, ще повиши и ефективността им. Проблемът обаче може да бъде решен само на държавно ниво.

Според новия директор на педиатричната болница доктор Благомир Здравков при последното обсъждане при бившия министър на здравеопазването професор Костадин Ангелов са застъпени противоречиви становища, но все пак е взето решение съществуващата сграда да се събори и да се изгради нова, която да отговаря на изискванията на съвременната педиатрия.

Някои слабости в детското здравеопазване у нас към момента

За доктор Здравков сред основните слабости в детското здравеопазване у нас към момента са:

  • спешната помощ както в доболничните, така и в болничните грижи;
  • недостигът на неонатолози;
  • дефицитът на специалисти за детската рентгенология и интензивната медицина в детска възраст.

Въпреки че за сега лекари от различни специалности успяват да обезпечат дейностите, недостигът на кадри съвсем не е малък. Задължително е млади лекари да бъдат привлечени да специализират в педиатричните специалности, да се създадат условия, при които те да останат в детските отделения и занапред. Ще помогнат финансиране, стипендии, специални програми, разработени, за да насърчават студентите да специализират педиатрия.

Няма да има деца, върнати от педиатричната болница без преглед

Новият директор е забранил да се връщат деца без преглед, дори и да няма свободни легла към момента. Той посочва, че според нормативните изисквания дежурните екипи са длъжни да прегледат и консултират детето. Освен това не бива малките пациенти в тежко състояние да се пренасочват от една база в друга. За жалост, нещастия се случват, но е необходимо да се вземат мерки, за да бъдат те сведени до минимум.

Отговорност на ръководителя на дежурния екип е да прецени дали става дума за спешен или неотложен случай. Той трябва да реши дали болният може да изчака планов прием и лечение или трябва да бъде пренасочен веднага. Но прегледът на потърсилите помощ е задължителен.

СБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев“ и пандемията

Здравното заведение разполага със сравнително добре очертана рамка за работа по време на пандемията. Най-рискови са се оказали групите с патологични отклонения на дихателната система и сърцето. Намалялата заболеваемост е довела до редуциране на отделените за КОВИД пациенти легла, но екипите са добре подготвени и готови да реагират веднага.

Лекувани са и много деца с постковиден синдром и засегната сърдечна система, като нежеланите последици при малките пациенти са овладени.

Каква е целта на кампанията за набиране на средства

Въпреки че СБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев“ е в стабилно финансово състояние, материалната база има нужда от обновяване и модернизиране. Скоростно трябва да се осигурят някои апарати за лечение на тежките и спешни случаи. Затова е инициирана кампанията за набиране на средства. Тя е намерила много съмишленици и хора, готови да помогнат за решаването на проблема. Ценна подкрепа в организирането и огласяването ѝ са оказали членовете на младежкия Червен кръст.

Всички, които имат възможност и искат да подкрепят детското здравеопазване и по-специално педиатричната болница „Професор Иван Митев“, София, могат да го направят чрез банковата сметка на здравното заведение в ОББ АД, IBAN BG92UBBS80021009737950.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *