Педагози влизат в детските ясли

 

За да не затворят детските ясли поради липса на нужните медицински специалисти, в тях ще могат да работят педагози, преминали допълнителна подготовка, поясни министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова при парламентарния блиц-контрол миналата седмица. Въпросът бе повдигнат от госпожа Елисавета Белобрадова, депутат от „Демократична България“, която изрази тревогата си, че огромният недостиг на медицински сестри за яслените групи прави вероятността от затварянето на детските заведения напълно реална.

Преди два месеца бяха обсъждани промени в Наредба 26 за дейността на детските ясли и ние писахме за тях. Ставаше дума да се допусне възможността вместо медицински сестри в детските ясли да бъдат назначавани фелдшери и други медицински специалисти. При обсъжданията бяха приети и още промени в Наредбата.

Занижават се изискванията към броя на персонала в яслените групи

Според министър Асена Сербезова промените в Наредбата включват по време на престоя на децата в детската ясла обслужването им в една яслена група да се извършва най-малко от 1 медицински специалист и 1 детегледачка. Според досегашните нормативи сестрите и детегледачките в тези групи трябваше да са поне по две, като по една от тях е ангажирана за обслужването на децата. Това на практика е позволение за намаляване на персонала. Също така вече ще е разрешено вместо сестрата с групата да работи друг медицински специалист.

Педагози влизат в яслените групи

Когато ръководството на детското заведение не може да осигури назначаването на медицински специалист, ще има право вместо него да назначи педагог, който е преминал допълнителна подготовка по първа помощ, по комплексна промоция на здравето и по ранно детско развитие. За целта от министъра на здравеопазването ще бъде утвърдена  специална програма. Предвижда се назначенията на педагозите да станат възможни от 1 януари 2023 година.

Промените могат да станат реалност още тази есен

Промените в Наредба 26 за дейността на детските ясли имат за задача да предотвратят закриването на някои яслени групи поради големия недостиг на медицински сестри и същевременно да запазят нивото на осигуряваната грижа за най-малките (0-3 години).

Според повдигналата темата Елисавета Белобрадова, докато мерките влязат в сила от следващата година, напълно вероятно е вече да има затворени групи. В отговор професор Асена Сербезова обясни, че предвижданите промени биха могли да станат факт още от началото на новата учебна година през септември 2022, стига всички заинтересувани страни да проявят необходимата дисциплина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *