Патронажната услуга „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“ се разраства

 

Патронажната услуга „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“ е създадена за подкрепа на млади майки, ненавършили 22 години, от уязвими групи на обществото. Тя стартира през 2016 година по идея на фондация „Тръст за социална алтернатива“. От тогава до сега специализирана медицинска грижа и консултация е оказана на 1 075 млади майки и децата им до 2 годинки. С тях са ангажирани акушерки и медицински сестри. Активно от услугата се възползват повече от 300 деца, 380 млади жени, още толкова бащи. Тя се предлага в София и Пловдив.

На услугата партнират големи болници

В София над 6 години вече партньор на инициативата е САГБАЛ „Шейново“. 5 медицински сестри и акушерки правят домашни посещения и консултират млади жени до 22 години, които вече имат своето първо дете. Оказват им помощ и ги обучават как да се справят в първите месеци и години.

От началото на проекта в Пловдив през 2019 година Университетска болница „Свети Георги“ е негов неизменен партньор. Акушерки и сестри от болницата осигуряват домашните посещения и консултациите.

Досега включилите се в инициативата са извършили повече от 13 600 домашни посещения. Активно възползващите се от нея семейства са близо 140 в двата града.

Бъдеще за патронажната услуга „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“

Участниците в проекта правят всичко възможно вече години наред услугата да получи признание като държавна в национален мащаб и да се вгради органично в републиканската здравна система.

На 17ти януари в София се проведе и традиционната кръгла маса на тема „Патронажна грижа за уязвими бременни жени и майки и деца до 2 години: международен опит и перспектива за България“. Присъстващите ще бъдат запознати с опита на подобни услуги в Шотландия и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *