Още 7 нови вещества са обявени у нас за наркотични

 

Нови 7 вещества ще бъдат включени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Предложението за промяна в съответната Наредба е на здравния министър професор Христо Хинков, който предложи проект за постановление, предоставен за обществено обсъждане.

Предложението е следствие на решението на Комисията по наркотичните вещества към ООН, заседавала през март във Виена. То е съобразено с препоръката на Световната здравна организация за поставяне на седемте вещества под международен контрол, като бъдат включени в списъците на Конвенциите на ООН по упойващите и психотропните вещества. Целта на предложението е превенция на разпространението, злоупотребите и трафика с тях на територията на България.

Две от веществата вече са контролирани у нас

Това са ADB-Butinaca и 3-метилметкатинон, които са включени в групата на синтетичните канабиноиди и синтетичните катинони на Списък II на Конвенцията на ООН за психотропните вещества от 1971 г. У нас те вече са записани в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Остава под контрол да бъдат поставени другите пет – алфа-PiHP, 2-метил-AP-237, етазен, етонитазепин и протонитазен. С решение на Националния съвет по наркотичните вещества те са включени в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Списъкът е допълнен с още две вещества

На същото заседание Националният съвет реши да допълни Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични с хексахидроканабинол и ремимазолам.

Хексахидроканабинол по химическа структура е аналогичен на тетрахидроканабиол (THC), който пък е обект на интензивно наблюдение от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании. Хексахидроканабинолът е с психоактивен ефект и носи висок риск от злоупотреби и вреди за общественото здраве.

Ремимазоламът според характеристиките си се включва в групата на 1,4-бензодиазепините, а те са с признат наркотичен характер. Използва се в анестезията и за успокоително (местна упойка) при неприятни диагностични процедури и леки хирургически интервенции.

Проектът подлежи на обществено обсъждане до 24 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *