Очаква се скоро първото хапче срещу КОВИД да излезе на пазара

 

Хапче, което снижава опасността от тежко боледуване, хоспитализация и дори смърт, е представено за одобрение пред американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA). Производител е американската компания „Мерк“, която – според CNN – е подала заявка за разрешение за въвеждането му в употреба.

Новият медикамент се нарича молнупиравир (molnupiravir), а търговското му наименование е Ridgeback Biotherapeutics. Ако Агенцията за контрол на храните и лекарствата издаде исканото разрешение, то продуктът ще е първият препарат срещу коронавируса, приеман през устата.

Анализите на Ridgeback Biotherapeutics

Биотерапевтикът е насочен към възрастни пациенти, за които съществува висока опасност от тежко боледуване и необходимост от хоспитализация. Вече е реализирано изследване за ефективността му, което е преустановено на междинен етап, защото е наблюдаван добър резултат при над 700 болни, включени в изследването.

Компанията посочва, че според получените резултати молнупиравир намалява вероятността за настаняване в болница или смърт с почти 50%.

7,3% процента от изследваните лица, приемали лекарството, се наложило да бъдат хоспитализирани или са починали до 29тия ден след приема, докато при хората, приемали плацебо, този процент е 14,1%. След 29тия ден няма починали от доброволците, пили молнупиравир. От групата на плацебо има още 8 смъртни случаи. В изследването за участвали само неваксинирани.

Преди около седмица доктор Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести оцени като „много обнадеждаващи“ резултатите от клиничното изпитване. Но той не пропусна да подчертае, че очаква новото лекарство да бъде внимателно проконтролирано от Агенцията по храните и лекарствата.

„Астра Зенека“ също работи по лекарство срещу КОВИД

Експерименталната формула трябва да намалява рисковете от тежко преболедуване и смърт. Британската компания вече провежда проучвания на късен етап и получените данни подкрепят стремежа на фармацевтичния производител да създава лекарства срещу КОВИД – освен ваксината. Препаратът се нарича AZD7442 и включва две антитела. Той редуцира вероятността от тежко боледуване и летален изход при нехоспитализирани пациенти на половина. Изследваните са били със симптоми една седмица или по-кратко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *