Очаква се РНК-ваксина срещу херпес зостер

 

За създаването на ваксина срещу херпес зостер обединиха сили немската биотехнологична компания BioNTech и един от лидерите на фармацевтичната промишленост – американската компания Pfizer – съобщи Forbes на 5 януари.

В основата на новия проект е РНК технологията, на чиято база партньорите създадоха успешната противоковидна ваксина. Планирано е клиничните проучвания да стартират през второто полугодие на 2022 година.

Финансиране по сделката

Договорът предвижда BioNTech да получи от Pfizer авансова капиталова инвестиция от 150 милиона долара плюс авансово плащане от още 75 милиона в допълнение към основни плащания до 200 милиона долара. Германската биотехнологична компания ще има и дял от печалбата, реализирана от продажбите на ваксината.

BioNTech пък ще плати 25 милиона долара авансово на Pfizer за разработката му за антигените.

РНК ваксината срещу херпес зостер

Вирусът на херпес зостер се характеризира с продължителното си латентно съществуване в организма след преболедуване от варицела и активирането си при отслабване на имунната система – най-често с напредване на възрастта. Заболяването е много болезнено с потенциални сериозни усложнения – постхерпетична невралгия – с болка дълго след преминаване на обрива, загуба на зрение, енцефалит, лицева парализа и т. н.

Разработваната ваксина няма да е първата срещу вируса на херпес зостер, но технологията на иРНК е предпоставка за по-добър и по-успешен продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *