Очаква се нарастване на затлъстелите у нас до 2025

 

Броят на затлъстелите българи ще нарасне през 2025 спрямо 2014 според обобщените данни на Европейската комисия. Информацията изнесе председателят на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, доцент Т. Ханджиева-Дърленска от Александровска болница.

Световният ден на борбата със затлъстяването

Той се отбелязва на 4 март. Тогава Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания ще оповести данните, очертаващи последните тенденции. А те съвсем не са успокоителни – около 7% от националния бюджет на държавите-членки на ЕС се изразходват за медицински грижи за хора със затлъстяване и предизвиканите от него усложнения, а това прави почти 70 милиона евро средно годишно в Европейския съюз. За целия свят тези разходи достигат до около 1 трилион долара годишно.

Какво представлява затлъстяването

Според определението на СЗО (Световната здравна организация) „затлъстяването е хронично, рецидивиращо заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето“.

То се дължи на различни причини и не е следствие единствено на слаба воля. Обуславят го наследствеността, биологични и психически фактори, достъпът до медицински грижи, замърсяването на околната среда, диетата със силно преработени храни и др. Затлъстяването е пряка причина за метаболитния синдром и повишава риска за сърдечно-съдови заболявания, диабет, дори някои видове рак. Вече е ясно, че то е рисков фактор и за по-тежко боледуване от КОВИД-19.

Какви са конкретните прогнози за България

Прогнозите за 2025 година се правят на база на данните от 2014 година. Те сочат при дамите

  • минимално намаление при тези с наднормено тегло – от 28,7% на 28,5%;
  • очакванията са затлъстелите да се увеличат с 1% – от 14,4 до 15,4%;
  • тежкото затлъстяване при жените от 6,6 ще нарасне на 7,8%.

При господата увеличението е както следва:

  • с наднормено тегло – от 42,5% на 43,2%;
  • със затлъстяване – от 16,8% на 19%;
  • с тежко затлъстяване – от 4,2% на 5,4%.
Стигмата на хората със затлъстяване пречи на решаването на проблема

Обвиненията към затлъстелите, че са виновни сами за състоянието си, не помага на никого. Пречи на обществото като цяло да осъзнае, че става дума не само за естетически, а за здравен проблем. Пречи и на нуждаещите се да потърсят навременна медицинска и психологическа помощ.

Противно на схващането, че затлъстяват само гражданите на богатите държави, нарастват затлъстелите и в бедните общества, с непостоянен достъп до храна, която е преобладаващо с лошо качество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *