Очаква се до три месеца у нас да се произвеждат ваксини срещу КОВИД-19

 

Производство на ваксини срещу КОВИД-19 се планира в новия завод на „Биовет“ в Разград. Той ще бъде готов до около 3 месеца и инвестицията в него е на стойност почти 120 милиона лева.

Новината дойде при посещението на премиера Бойко Борисов в Разград преди няколко дни. Той отбеляза, че „в следващите години ваксинацията ще е от съществено значение“ и изказа задоволство, че докато в други страни тепърва „започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“.

Новата производствена база на „Биовет“

Тя e резултат от инвестиционен проект на обща стойност около 400 милиона лева. Той цели увеличаване на производствените възможности с нов завод и изграждане на фотоволтаичен енергиен парк за собствени нужди. Включва:

  • разширяване на производствената инсталация за междинни продукти;
  • мощности за производство на имуногенни фармацевтични продукти – включително ваксини за хуманната и ветеринарната медицина;
  • фотоволтаичен парк.

Предвижда се с приключването на инвестиционния проект да бъдат отворени нови 350 работни места.

Производството на ваксини срещу КОВИД-19

За оборудването за произвеждане на ваксини са заделени около 120 милиона лева от общия бюджет. Капацитетът му ще осигури изработването на милиони дози ваксини срещу КОВИД-19, което в настоящата ситуация, пък и през следващите години, ще е от решаващо значение за опазването живота на милиони хора.

Премиерът вече е информирал Европейската комисия за възможностите, които предлагат новите мощности в Разград, за техническото оборудване и потенциала за производство на така важните ваксини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *