От 7 до 14 февруари отбелязваме Световната седмица на вродените сърдечни малформации

 

Със сърдечни малформации у нас се раждат около 500 бебета годишно. Според Асоциация „Детско сърце“ при липса на диагноза и лечение това е водещата причина за смърт в първата година след раждането – в така наречената ранна детска възраст. На сериозността на проблема в глобален план е посветена Световната седмица на вродените сърдечни малформации. Тя се отбелязва от 2014 година. Тази година от 7 до 14 февруари усилията ще бъдат насочени към информиране и приобщаване на повече хора към хилядите деца, живеещи с вродено сърдечно заболяване.

Последици от вродените сърдечни малформации

Вродените малформации се проявяват като дефекти на сърдечносъдовата система. Най-често се срещат предсърдно септален дефект, пълен дефект на атриовентрикуларния канал, стеноза на аортната клапа, синдром на хипопластично ляво сърце, коорктация на аортата, аномалия на Ебщайн, d-транспозиция на големите артерии, белодробна клапна стеноза и др.

Те причиняват сърдечна недостатъчност с всички произтичащи от това рискове. Малките пациенти имат:

  • отоци по краката;
  • влошено дишане;
  • увеличен черен дроб;
  • увеличен далак.

Специалистите от Националната кардиологична болница съветват родителите да търся незабавна лекарска помощ, ако бебето им посинява, диша учестено и се поти обилно, има сърдечен шум, наддава зле.

Безплатнаи консултации в Национална кардиологична болница от 10 до 14 февруари

Седмица на отворените врати организира Експертният център по вродени сърдечни малформации (ВСМ) при Националната кардиологична болница. От 10 до 14 февруари за всички болни над 18 г. ще се провеждат безплатни прегледи. Необходимо е предварително записване на телефон 02/9211 215 в отдел „Грижи за болния“. Самите консултации са от 8 до14 часа на партера в кабинет №61.

Носете всички налични документи, които разкриват протичането на заболяването ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *