От 1 октомври антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с е-рецепта

 

Антибиотици и лекарства за диабет ще се получават само с е-рецепта от 1 октомври според новите промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването. Целта им е да се предотврати задълбочаването на резистентността на бактериалните щамове към антибиотиците и да се спре недостигът на медикаменти на пазара. Промените са публикувани за обществено обсъждане. С тях здравното ведомство продължава политиката си за разширяване на електронното здравеопазване.

Предложенията са в отговор на искането на Здравната комисия към Парламента министър професор Христо Хинков да подготви промени в Наредба 4 по посока на разширение на списъка с лекарства, които се изписват и продават само с електронна рецепта. Смята се, че това ще е ефективна контрамярка срещу недостига им у нас и че ще осигури ефикасен контрол върху продажбата на лекарствени средства.

Рационализиране на лекарствената практика

Недостигът на определящи за живота и здравето медикаменти, съществуващ не само в България, но и в други страни, е сред главните причини за посочените промени. А безразборното им отпускане без рецепта се смята пък за един от решаващите фактори за лекарствения дефицит. То не само формира негативите на нерационалната лекарствена практика, но носи и много рискове за пациентите, които се презапасяват и използват терапевтичните формули произволно, не по основното им предназначение.

Затова се предлага двете групи медикаменти – „Лекарствени продукти за лечение на диабет“ и „Антибактериални лекарствени продукти за системна употреба“ да се отпускат единствено с е-рецепта.

В мотивите на Министерството на здравеопазването се казва: „Целта на настоящия проект е от една страна да бъдат прекратени практиките лекарствените продукти, предназначени за лечение на диабет, да се използват извън одобрените им в кратките характеристики показания, както и да се рационализира употребата на антибактериалните лекарствени продукти“. Съпровождаща задача е оптимизирането на процеса по предписване на двете групи лекарства, като се въведе електронната им форма на отпускане.

Очаква се така да се елиминират и нерегламентираните практики, които провокират дефицитност на определени фармацевтични формули, което пък може да застраши здравето и живота на цели групи пациенти.

Като се напомня, че предписването на антибиотици единствено с електронни рецепти вече веднъж беше въведено и трябваше да влезе в сила от ноември миналата година, но беше отменено от д-р Асен Меджидиев, служебен здравен министър, се очаква с интерес ще се задейства ли новият регламент от октомври 2023.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *