От няколко дни работи Единният информационен портал „България за Украйна“

 

На разположение на бежанците от войната в Украйна у нас е вече работещата национална гореща линия. На нея те могат да получат отговор на всички въпроси, свързани с настаняването им в България. Националната гореща линия е интегрирана в Единния информационен портал „България за Украйна“, който предлага информация на украински, български, руски и английски език. Ще я откриете на адрес https://ukraine.gov.bg.

Украинските граждани могат да получат необходимата им информация и на телефони 02/9055555 и +380 322465075. Полезността на Единния информационен портал „България за Украйна“ се потвърждава от факта, че още през първото денонощие след отварянето му е посетен 12 хиляди пъти и са направени 60 хиляди уникални прегледа на отделните му страници.

Каква информация ще откриете на портала

Тук е оповестена официалната информация за реда за предоставяне на временна закрила на пристигащите у нас бежанци от войната в Украйна, съгласуван с директивата на Европейския съюз и решението на нашето правителство.

В различните раздели ще откриете валидна информация за:

  • правата и задълженията на бежанците;
  • получаване на статут;
  • достъп до хуманитарна помощ;
  • настаняване;
  • откриване на банкови сметки;
  • търсене на работа;
  • записване в детски градини и училища;
  • възможност за безплатна медицинска и психологическа помощ.
Публикувана е текуща информация

На портала ще намерите оповестени актуалните доброволчески инициативи, както и контакти на различните граждански организации, които работят в координация с правителствения кризисен щаб. Те осигуряват помощ на бежанците от Украйна при пристигането им у нас – вещи от първа необходимост, храна, транспортиране, медикаменти, дарения.

Създадена е възможност за бързо подаване на заявления от българските граждани, които осигуряват настаняване или парична помощ, искат да работят като доброволци в екипите за посрещане и обгрижване на бежанците.

Часове след стартирането на Единния информационен портал „България за Украйна“ бяха публикувани 600 обяви за настаняване на пристигащите от Украйна и 150 – за работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *