От миналата седмица КОВИД-зоните за извънболнично лечениe са вече 66

 

Болните от КОВИД-19 вече могат да получават рецепти за безплатни лекарства за домашно лечение. За целта е необходимо да посетят някоя от 66те КОВИД-зони у нас.

Какви са функциите на тези КОВИД-зони

Те се разкриват в медицинските центрове и ДКЦ и са предназначени за извънболнично лечение на пациентите, които нямат необходимост от хоспитализиране. В тях може да отиде всеки, който има характерните за заболяването симптоми. Ще бъде прегледан, ще му бъдат направени необходимите изследвания и ще му бъде назначено съответното лечение.

Медикаментите са безплатни за пациентите и се заплащат от НЗОК. Задачата на тези зони е да посрещат и обгрижват хората с леко и среднотежко състояние и по този начин да отслабят натоварването в болниците. За оборудване на новите звена Министерството на здравеопазването отпуска до 50 хиляди лева.

Къде са разкрити вече подобни зони

Звената са на разположение на болните в 20 от областите в страната. Има ги в Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, София град, София област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол. Най-голяма е гъстотата им в София – 15 зони, в Пловдив са 8 и във Варна – 5. Разкрити са по 4 в София област, Силистра и Добрич, по 3 – в Стара Загора и Габрово и т. н.

Въпреки бързото нарастване на броя на новите звена, очакванията на министъра на здравното ведомство доктор Стойчо Кацаров към този момент те да са вече 15, не се оправдаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *