Отново продават онлайн продукт за отслабване с опасната съставка сибутрамин

 

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предупреждава да не купувате хранителната добавка за отслабване Clinic K Clinical weight-loss formula, която съдържа опасното вещество сибутрамин. Продуктът се продава онлайн, но е забранен за продажба в Европейския съюз още от 2010 година.

Сибутраминът уврежда психическото здраве и може да причини инфаркт

Сибутраминът действа върху центъра на глада в главния мозък. Липсата на усещане за глад води до загуба на килограми наистина бързо. Но в същото време активната съставка причинява дълбока депресия и подтиква към пориви за самоубийство. В някои случаи, като повлиява сърдечния ритъм, предизвиква сърдечен арест и даже инфаркт.

Това накара Европейската агенция по лекарствата да наложи забрана на използването на сибутрамина прз 2010 г. Беше преустановено и производството на продукта за отслабване. Въпреки забраната от време на време опасното вещество е откривано и у нас в онлайн продавани хранителни добавки.

БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) ви призовава да четете внимателно опаковките на купуваните хранителни добавки и в случай, че се натъкнете на рисковата съставка да подадете информация на електронната платформа на агенцията или да позвъните на горещата телефонна линия 0700 122 99.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *