Отново отложиха старта на е-рецептата

 

В края на миналата година коментирахме, че от 18 декември лекарите ще започнат да издават електронни рецепти. Една от причините е-рецептите да не изместят хартиените още в началото на годината, беше липсата на софтуерна готовност във фармацевтичната мрежа. На практика готовност да работи с е-рецепти имаше само една от аптечните вериги в страната.

Като нов срок за пренастройване на софтуера в аптеките в съответствие с националната здравна система беше посочен края на април, 2021 г. Понеже аптеките няма да са готови и до края на този месец, за нов краен срок беше определен 1 юли. Така – според предлаганите от здравното министерство нормативни промени – от втората половина на годината трябва да се случи смяната на хартиените рецепти с електронни.

Инструкции на МЗ към фармацевтите за преминаване към е-рецепти

Те са създадени, за да информират фармацевтите за някои правила при работата с е-рецептите:

  • Е-рецептата осигурява предписване и отпускане на разрешените за употреба медикаменти и лекарствени средства, продавани с рецепта и без рецепта у нас. Те могат да се изписват на електронна бланка МЗ-НЗОК №5 и №5А или на електронна бяла рецепта за свободна продажба.
  • Хранителните добавки не се изписват с е-рецепта. За тях остава валидна бялата хартиена рецепта.
  • Диетичните храни и медицинските изделия, които в условията на извънболнична помощ се плащат от НЗОК, също се изписват на хартиените бланки НЗОК №5 и №5А. Това важи за всички останали продукти, които са регистрирани за свободна продажба в аптеките, тъй като за тях засега не съществува интегриран регистър (някои капки за нос, някои таблетки за смучене и т. н.).
  • Ако се случи изписалият е-рецептите лекар да няма връзка с мрежата, софтуерът дава възможност за работа и офлайн. Лекарят ще разпечата рецептата и ще я даде на пациента. Когато интернет връзката се възстанови, софтуерът ще изпрати към НЗИС неизпратените рецепти автоматично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *