Отново ежеседмични брифинги на Щаба

 

Среща на министър-председателя с Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 се проведе миналата седмица в Министерския съвет. На нея бяха обсъдени проблеми, свързани с разпространението на коронавируса у нас.

  • Възстановяват се редовните седмични брифинги на Националния щаб за борба с с КОВИД-19.
  • Ще бъде удължена мярката за финансово стимулиране с 1000 лв. на медиците от първа линия, при това тя ще бъде разширена и ще обхваща повече от ангажираните медицински специалисти. Новината е съобщена от финансовия министър Кирил Ананиев.
  • Няма да се затварят градовете с КПП-та и да се връщат ограниченията за населението – за това пък е бил категоричен премиерът Бойко Борисов.

Експертите, участващи в срещата, смятат, че страната ни се справя добре с разрастването на пандемията. Тя се включва в групата на четирите държави в Европа, които отбелязват спад на новоустановените заразени през последния половин месец – с минус 6,5%. В същото време средно за Европа има ясно изразена тенденция към увеличаване – с около 22%.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е заявил, че готовността на здравната система у нас продължава да е на високо ниво.

Във връзка с КОВИД-19 от Българския лекарски съюз отправиха призив към всички българи да продължат да следват изискванията за физическа дистанция, за дезинфекция и носене на маски. Съсловието на медиците изрази острото си несъгласие с изказваните дезориентиращи мнения в медиите и публичното пространство относно коронавируса и причинената от него пандемия. БЛС смята, че това е абсолютно неприемливо, особено когато подобни мнения се разпространяват от лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *