Отложиха предварителните изпити в Медицински университет – София

 

Насрочените за месец април предварителни конкурсни изпити в Медицински университет, София, бяха отложени с около месец – за май. Причината е извънредната епидемична обстановка, която за сега е със срок края на април. След полученото от МОН писмо, Академичният съвет на висшето учебно заведение отмени обявените дни за тестовете и определи по-късни дати.

Вместо на 17ти и 18ти април, предварителните конкурсни изпити ще се проведат почти месец по-късно – на 15ти и 16ти май.

За сега няма промени в други ВУЗ и в датите на редовните изпити

Към този момент в графиците за предварителните тестове на другите медицински висши учебни заведения не са правени промени, макар че в плевенския и във варненския медицински университети те са насрочени за март и април. Разбира се, никой не знае, дали и те няма да бъдат изтеглени за по-късни дати. Достатъчно е да се влоши ситуацията около пандемията от КОВИД-19, да бъдат затегнати мерките срещу нея и да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, както се случва от отмяната на извънредното положение насам – процес, който вече добре познаваме.

Няма промяна и в графика за редовните изпити към момента, които в София са определени за 3-ти и 4-ти юли. За сметка на това обаче времето за самите приемни изпити е наполовина по-кратко – от 4 на 2 часа.

Като противоепидемична мярка някои университети ще провеждат изпитите по двата предмета – биология и химия – на една дата, за да се избегне продължителното сериозно струпване на младежите на едно място.

Продължава да е в сила и решението приемните изпити за медицинските специалности във висшите учебни заведения да се провеждат писмено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *