Откриха E-coli в сладолед

 

Почти 1700 кг сладолед са поставени под възбрана след проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура. Проверката е извършена от Българската агенция за безопасност на храните и включва 463 обекта в цялата стана. Проверявани са мерките за гарантиране безопасността на сладоледа. Изследвани са 67 проби сладолед, взети от производствените цехове.

След проверките от Българската агенция за безопасност на храните са направени 29 предписания и са издадени 2 акта за административни нарушения. В Търговище е спряна цялата производствена дейност поради установено неприемливо състояние на техническото оборудване и хигиената. Открити са и други нередности – несъответствие по показател Enterobacteriacea; непосочена информация за възможни провокиращи хранителна непоносимост и алергични реакции съставки; липса на отделно опаковани лъжички при продажбата и т. н.

Информацията е на Върховната административна прокуратура, а проверката е предизвикана от публикации, според които в студеното лакомство има Ешерихия коли и колиформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *