Осем нови лекарства, препоръчани за одобрение от ЕМА

 

Осем нови лекарства за рак, кожни заболявания, редки и други болести препоръча за одобрение Комитетът по лекарствата за хуманна употреба (CHMP) на EMA в края на февруари.

Терапии за рак

CHMP одобри издаване на разрешение за употреба на:

  • Akeega (niraparib/abiraterone acetate) – формулата е разработена за лечение на метастатичен, резистентен на кастрация рак на простатата с BRCA 1/BRCA 2 мутации.
  • Tibsovo (ivosidenib) – за лечение на новодиагностицирана остра миелоидна левкемия – рак на кръвта и костния мозък. Лекарството е подходящо и за локално напреднал или метастатичен холангиокарцином, вид рак на жлъчните пътища.
  • Tidhesco (ivosidenib) – за терапия на новодиагностицирана остра миелоидна левкемия. Той е разрешен за употреба като дубликат на Tibsovo (ivosidenib).
Формули за редки генетични болести

Комитетът по лекарствата за хуманна употреба (CHMP) на EMA прие положително становище за:

  • Elfabrio (pegunigalsidase alfa) – терапия за лечение на болестта на Фабри, рядко генетично заболяване, следствие от натрупването на вид мазнини в телесните клетки.
  • Bekemv (eculizumab) – биоподобно лекарство за лекуване на пароксизмална нощна хемоглобинурия при възрастни и деца. Заболяването е генетично, животозастрашаващо. Причинява разпадане на червените кръвни клетки и различни медицински усложнения. Сравнен с референтния продукт, Bekemv е противопоказан при пациенти с наследствена непоносимост към фруктоза и при деца под 2 години.
За лечение на кожни болести

Препоръка за пускане в употреба CHMP направи и за:

  • Hyftor (sirolimus), създаден за лечение на лицев ангиофибром, доброкачествена съдова кожна лезия, съставена от дермална фиброзна тъкан и кръвоносни съдове. Предназначен е за възрастни пациенти и деца над 6 години.
  • Opzelura (ruxolitinib) е показан за лекуване на несегментно витилиго, проявяващо се с обезцветени петна по кожата. Предвиден е за терапия при възрастни и юноши над 12 години.
Терапия за симптоматична анемия

Беше одобрено за приложение и лекарството Vafseo (vadadustat) за симптоматична анемия при възрастни с хронично бъбречно заболяване на поддържаща диализа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *