Опасна ли е аритмията

 

Познато ли ви е това чувство – гърдите някак изпразняват, сърцето бърка ритъма и прескача. Изпълвате се с тревога. После всичко отшумява и забравяте – до следващия път.

Сърдечен ритъм и аритмия

Сърдечният ритъм е честотата, с която се съкращава мускулатурата на сърцето. Измерва се като брой удари в минута. Нарича се още пулс. За нормално при възрастен здрав човек се приема той да е между 60 и 100 удара в минута, макар че най-често варира между 60 и 80. Аритмията е сърдечен ритъм, различен от нормалния. Когато пулсациите се ускорят над 100 удара в минута, но запазват ритмичността си, тя се нарича тахикардия. Когато се забавят под 60, но остават ритмични, е налице брадикардия. Понякога се нарушава самата ритмичност – тогава се обозначават като асинхронни,което може да доведе до фибрилации с фатален изход.

Както всички други жизнени показатели, така и стойностите на сърдечния ритъм са много индивидуални. Ако цял живот за вас границата е била около 70, сто удара в минута може да ви дойдат много като субективно усещане, макар че ще сте в норма. По същия начин пулсът ви може да е малко под 60 десетилетия наред, без да се чувствате зле. При дългогодишните спортисти пулсът също е нисък – около 60 – и това не значи, че те страдат от брадикардия.

Фактът, че сърдечният ритъм и кръвното налягане се мерят заедно – и в лекарския кабинет, и от апарата ви в къщи, показва, че между двата показателя има същностна връзка. Това е така, но понякога промените в налягането може да не се съпровождат от промени в пулса и обратно.

Причини и рискови фактори за аритмиите

Сърцето се съкращава благодарение на електрически импулси. Те възникват спонтанно в синусовия възел – образувание в дясното предсърдие, и имат установен път на провеждане. Аритмията се дължи на различен тип нарушения при образуването и/или провеждането им. Разделят се на предсърдни (произхождащи от предсърдията), камерни (произхождащи от камерите) и аритмии, засягащи проводната система на сърцето.

Тя може да е резултат на свръхусилия, преумора, бурна вечер с много алкохол, недоспиване, да е инцидентна проява. Аритмия се предизвиква както от нарушения във водно-солевия баланс, така и от злоупотреба с тонизиращи напитки, наркотици, цигари. Внимавайте също със стимулиращите хранителни добавки, билки и медикаменти. Тя често е следствие от сърдечносъдови проблеми, от хипертония, променена функция на щитовидната жлеза, мозъчни увреждания, диабет и др.

Сериозни рискови фактори са затлъстяването и напредването на възрастта. Аритмията може да е и наследствена.

Кога излизането от ритъм е опасно

То се случва често, не винаги се забелязва и не винаги е знак за болест и притеснително състояние на сърцето. Ако се чувствате достатъчно силни и жизнени – към момента може да не се притеснявате, но ако не е така – потърсете лекар. Има прост тест – изкачвате ли спокойно стълбището, без да ви се налага да почивате още на третия етаж, аритмията не застрашава живота ви. В противен случай обърнете сериозно внимание на „прескачането“ на сърцето.

Болката, съпровождаща ритъмните нарушения, не е добър знак. Ако вече имате регистрирани сърдечни заболявания и/или операции, потърсете лекарска помощ веднага, щом започне пристъпа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *