Ограничават процедурите по асистирана репродукция заради коронавируса

 

Мерките за ограничаване на разпространението на CОVID-19 засегнаха и дейностите по асистирана репродукция. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди да се спре стартирането на нови ин витро процедури. Вече започнатите могат да бъдат доведени до край при стриктно следване на мерките за предпазване от заразяване с коронавирус.

Заповед спира някои от дейностите за асистирана репродукция

От Министерството на здравеопазването обявиха, че здравният министър забранява започването на:

  • изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор;
  • нови процедури по хормонална стимулация на жени под 39 години;
  • вътрематочни инсеминации;
  • нови процедури по трансфер на размразени ембриони;
  • нови процедури по даряване на яйцеклетки.

Заповедта прави изключение за хормонални стимулации и процедури на естествен цикъл за пациентки с анти-Мюлеров хормон под 1 ng/ml. Забранителният режим не засяга и процедурите по замразяване на сперматозоиди и/или яйцеклетки при онкологично болни с предстояща химио- или лъчетерапия.

Мерки за сигурност при извършване на дейностите по асистирана репродукция

При пациентки с вече започнати дейности по асистирана репродукция, забранени с настоящата заповед, те могат да се финализират при безкомпромисно следване на правилата за минимизиране на опасността от заразяване с CОVID-19.

Довеждането им до край ще се случва при спазване на строги мерки за сигурност – лични предпазни средства за персонала и третиране на всеки пациент като възможен заразоносител на коронавирус. Задължителна е пълна дезинфекция на помещенията.

Според заповедта между пункциите се налагат 15 минутни паузи. Осигурените яйцеклетки и ембриони подлежат на криоконсервация. Вече започналите стимулации трябва да приключат с оплождане и криоконсервация на ембрионите. При необходимост от трансфер за приключване на процедурата се изисква безусловно спазване на предписанията за намаляване на риска от заразяване с CОVID-19. Пациентките, на които им предстои фоликулна пункция, два дни преди манипулацията трябва да имат отрицателен PCR тест за коронавирус. Следенето на ранните бременности до 12та гестационна седмица, настъпили след ин витро процедура, следва да се изпълнява при максимални изисквания за сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *