Образно изследване с ниско лъчево натоварване за КОВИД болни

 

Нов протокол за образна диагностика на болни с КОВИД-19 разработиха специалистите на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. Той дава възможност да се получи богата информация за състоянието на белия дроб чрез скенерно изследване при лъчево натоварване, сравнимо с това при рентгеновата снимка.

Предимствата на новия протокол

Според доцент Марин Пенков, началник на Отделението по образна диагностика в „Св. Иван Рилски“, протоколът дава възможност за прилагане на компютърна томография (скенер) при ниска лъчева доза. Така щадящо за пациентите се получава голям обем подробна информация за състоянието на белия дроб.

Изследването прави видими вида и обема на уврежданията и нежеланите ефекти от тях за болния, като му спестява значителна част от лъчевото натоварване. Така се избягва и рискът, когато инфекцията е още в началото и белият дроб е засегнат слабо, рентгеновата снимка да не улови вече наличните поражения в органа.

Правете скенер след шестия ден с температура, дори и да нямате други симптоми

Това е съветът на неврорентгенолога доцент Пенков към всички, инфектирани с КОВИД-19. Той споделя, че през последните дни почти всеки със симптоми на вирусна инфекция и температура, насочен за изследване в Отделението по образна диагностика, се оказва с пневмония – следствие на коронавирусно заразяване. Той смята, че сравнено с предишната вълна, сега пораженията върху белия дроб са:

  • по-чести;
  • по-тежки;
  • с по-голямо увреждане на паренхима на дихателния орган.

Затова лекарят препоръчва, ако след шестия ден от появата ѝ, температурата все още не спада, да поискате от лекаря си образно изследване, независимо дали имате други симптоми или не. Специалистите имат наблюдения, че появилият се задух сигнализира за силно напреднала пневмония.

Ако сте с направление, стойността на изследването с нискодозов скенер се заплаща от НЗОК напълно. Без него специализираното изследване ще ви струва 200 лв.

Коридори в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ за КОВИД позитивни

Болницата осигурява коридори за обслужване на доказано позитивни. За образни изследвания – рентегенография и компютърна томография (скенер) на белия дроб – те са от 8 до 9.00 часа и от 15 до 16.00 часа всеки работен ден. Необходимо е да се запишете предварително на телефон 02/952 27 80.

В това време в отделението не се допускат хора без доказана COVID инфекция. Пространството между КОВИД зоната и служебния вход на клиничната лаборатория е блокирано и е възможен достъпът само за специалисти от екипа на Отделението по образна диагностика в специално предпазно облекло и болни с валидни заявки за необходимото изследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *