НОИ изпраща на санаториум 45 000 човека

 

За програмата по профилактика и рехабилитация през 2020 година НОИ отпусна 20 103 061 лв. – колкото и миналата година, когато на санаториум бяха 44 791 осигурени. Началото на самата програма е от 1 юни и от нея ще се възползват около 45 000 човека. Предвидено е всеки от тях да ползва 10 дни при осигурена нощувка и 7 лв. помощ за храна дневно за сметка на НОИ. От Държавното обществено осигуряване поемат и до четири диагностични и лечебни процедури на ден.

Кой може да се възползва от програмата по профилактика и рехабилитация

Всички осигурени за общо заболяване, трудова злополука и/или професионално заболяване и майчинство имат право да се включат в програмата. Условието е да са осигурени за последните шест последователни месеца преди месеца на провеждане на рехабилитацията. Вноските трябва да са внесени или дължими. Лицето трябва да е с диагностицирано заболяване, с установена от лекуващия лекар потребност от рехабилитиране във времето, в което може да използва паричната помощ от НОИ.

Могат да се възползват от възможността за рехабилитация в санаториум и получаващите лична инвалидна пенсия. Те трябва все още да нямат годините за отпускане на пенсия заради възраст и осигурителен стаж; да не е изтекъл срокът на инвалидност според експертното решение, и лекарят, следящ заболяването, да е преценил потребността от рехабилитация към времето на отпускане на помощта.

Къде да откриете повече информация

Допълнителна информация за възможностите да се възползвате от програмата ще откриете на сайта на НОИ, в меню „Обезщетения“, подменю „Профилактика и рехабилитация“. Тук можете да прочетете:

  • кои са болестите, за които имате право да отидете на санаториум от НОИ;
  • какви са изискваните документи;
  • кои са изпълнителите на дейността и др.

За изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация през 2020 година вече са сключени договори с двадесет компании, собственици на 49 заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *