Ново откритие предотвратява метастази

 

Проучена е вече структурата на рецептора, отговорен за разпространението на неопластичните клетки в тялото. Постижението е на изследователи от швейцарския институт „Пол Шерер“. На негова база може да бъде разработен нов начин за противодействие на раковите метастази.

Известно е, че определяща за появата на разсейки е лимфната система, по която се придвижват зловредните клетки. Същите пътища използват и защитниците на организма – белите кръвни телца. Съдейства им така нареченият хемокинов рецептор CCR7 – мембранен протеин, който предава сигналите, идващи от вън, навътре към клетката.

Върху клетъчната мембрана на високоорганизираните гръбначни животни са открити 20 вида хемокинови рецептори. Те реагират на повече от 40 сигнални молекули, наричани хемокини. Хемокините, от своя страна, регулират жизнената дейност на клетките и поведението им. Хемокиновият рецептор CCR7 комуникира с тях и насочва потока им към местата, с вече съществуваща висока наситеност на определени хемокини.

Надеждата е, че ако влиянието на хемокиновия рецептор CCR7 бъде неутрализирано, ще спре и движението на туморните клетки в тялото. Което пък ще рече, че формирането на метастази ще бъде предотвратено.

Информацията предаде БТА, като цитира като източник сайта MedicalXpress

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *