Ново лекарство за КОВИД-19

 

Европейската комисия разреши прилагането срещу Ковид-19 на лекарство с активна съставка remdesivir. Съобщението дойде от ЕМА (Европейската агенция по лекарствата) в последния работен ден от миналата седмица (3 юли).

Антивирусният медикамент е все още в период на изпитване

Продуктът е разработен за пациенти над 12 години с пневмония на кислородно дишане. Той се произвежда от Gilead – американска фармацевтична компания, и се разпространява под търговското наименование Veklury. Лекарството все още е на етап изпитване, но липсата на терапия за КОВИД и тежестта на пандемията бяха причината, заради която FDA (Американската агенция за контрол на храните и лекарствата) го разреши за временна употреба срещу коронавируса.

Лекарството се използва само в болнично заведение под строг медицински контрол.

Счита се, че ползите от него в момента са повече от нежеланите последици

След разрешението на Европейската комисия за прилагане на remdesivir всяка от страните-членки на Европейския съюз сама трябва да вземе решение за употребата му. Дали терапията ще се използва и у нас, зависи само от българските органи, оправомощени да решават.

За един курс на лечение са необходими 2 340 долара – 6 инжекции за 5 дни. Единичната цена, определена от производителя за развитите държави, е 390 долара. България попада в списъка на развитите, така че се очаква такава да е цената и у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *