Ново лекарство дава надежда на болните от Алцхаймер

 

Ново лекарство, което лекува Алцхаймер, като забавя самия невродегенеративен процес, разрешиха за употреба в началото на месеца в САЩ.

Leqembi е терапия, повлияваща патофизиологията на болестта

Лекарството не просто облекчава симптомите, а премахва натрупването на вредния протеин бета амилоид в мозъка и така забавя развитието на заболяването. Създадено е от Eisai и Biogen и е адресирано към болни с умерени когнитивни нарушения или ранна деменция в първите етапи на болестта.

Разбира се, преди Leqembi (lecanemab-irmb) имаше и други формули с подобни претенции, но те се оказаха не достатъчно ефикасни.

Одобрение по бързата процедура

Очакванията, че Leqembi ще осигури сериозна клинична полза за хората с Алцхаймер, са подплатени с резултати от фаза 3 на рандомизираното контролирано клинично изследване в група от 856 човека. Те накараха американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) да одобри формулата по ускорената процедура, която се използва в случаи на сериозни медицински нужди и медикаменти, даващи надежди да ги удовлетворят поне отчасти.

Медикаментът е оценяван според въздействието му върху биомаркерите, свързвани със самото заболяване, а не със симптомите му.

Болестта на Алцхаймер

Тя е невродегенеративно заболяване, което нанася необратими поражения на мозъка, причинява загуба на паметта и разпад на личностните характеристики. Лишава болните от възможността да водят самостоятелен живот, разстройва тотално живота на близките им и завършва със смърт от 3 до 9 години след диагностициране.

Към момента от Алцхаймер в света страдат около 30 милиона, преобладаващо над 65 години.

Нежеланите странични ефекти

За жалост новото лекарство проявява и сериозни нежелани последици. При приема му са регистрирани амилоидни аномалии, които могат да са придружени с оток в мозъка, главоболие, световъртеж, объркване и др. Те обикновено са временни, но могат да се очакват и случаи, налагащи постъпване в болница.

Колко ще струва новата терапия

Производителите обявиха цена за един пациент за една година от 26 500 долара. Тя е по-ниска от цената за другото лекарство за Алцхаймер – Aduhelm, също на Biogen. Все пак, цената е сериозен ограничителен фактор за приложение на формулата – поне в началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *