Ново българско изследване за имуноукрепващите свойства на бъза

 

Едва ли има някой, който да не е чувал за общоукрепващите и лековити свойства на бъза и да не знае, че помага срещу настинка, грип и отпадналост, при възпаления, вирусни и бактериални инфекции? Че има диуретично и обезболяващо действие, че действа лаксативно – и още, и още – чак до помощ при диабет и рак. Всеки път, когато чуем за подобна многостранна лековитост, в ума ни се промъква здравословно съмнение. Затова се правят научните изследвания – за потвърждаване на реалните ползи.

Наши учени изследват свойството на бъза да повлиява имунната система

Изследователски екип от Медицинския университет във Варна и от Селскостопанска академия са си поставили за цел да уточнят действа ли широко разпространеният бъзак на защитните сили на организма. Финансирането е осигурено от Фонда за научни изследвания към Министерството на образованието и науката. Проектът е озаглавен: „Изследване на адаптогенeн потенциал на плодове от Sambucus ebulus с оглед използването им като функционална храна“. Негов ръководител е доцент Йоана Киселова – Кънева.

Различни проучвания хвърлят известна светлина върху специфичния състав на билката, който обуславя отличното антиоксидантно действие на плодовите екстракти от нея. Въпреки това липсват категорични доказателства за реалното ѝ влияние върху имунния отговор на организма. Не са ясни и механизмите на това повлияване. Намирането на отговорите на тези въпроси целят изследователите от Агробиоинститута към Селскостопанска академия и колегите им от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на Медицински университет – Варна.

Работна програма и очаквани резултати

Основните задачи на работната програма са две:

  • изчерпателен фитохимичен анализ на воден извлек от плодове на тревистия бъз (бъзак);
  • проследяване на действието на екстракта върху доброволци в добро здравословно състояние и оценка на проявените ефекти върху имунния отговор на базата на биохимичните показатели на участниците, уточнени чрез клинико-лабораторни изследвания на кръвни проби.

Очакванията са да се съберат научни доказателства за реалните биологични въздействия на водния екстракт на плодовете на Sambucus ebulus върху възпалението и фагоцитозата като определящи молекулни механизми на имунния отговор. Учените се надяват да се докаже съществуването на адаптогенни свойства на бъзака в ситуация на провокирана реакция от страна на имунната система.

Практическата насоченост на изследването цели изясняване на възможностите плодовете на бъза да се използват като лечебно средство и/или функционална храна с цел поддържане и допълване на лечението при хронични и остри заболявания, протичащи с възпаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *