Нови специалности в Медицинския университет в Пловдив

 

Четири нови специалности получиха акредитация и ще приемат студенти тази година в Медицинския университет в Пловдив – „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории“, „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология“, „Биостатистика“ и „Диететика“.

Те са част от OMNIA – „Всичко за модернизацията на образователните процеси в съвременния университет“, проект, разработван съвместно от МУ – Пловдив и още 8 национални висши училища. Той включва общо 9 нови учебни програми, които вече са разработени и дигитализирани. Четирите, за които стана дума, ще бъдат представени в I-ва аудитория на “Учебен корпус I“ при Медицински университет – Пловдив на 21 април, петък, от 13:30 ч.

Съвместни програми на МУ – Пловдив
С Университет за хранителни технологии – Пловдив

Магистърската програма е по специалност „Диететика“ с начало октомври 2023. Тя има мултидисциплинарен характер и изучава взаимоотношенията между храните, храненето, здравето и болестите. Вниманието е заострено към превенцията на болестите и поддържане на добро здраве, както на индивидуално, така и на ниво общност. Завършилите магистри ще работят като:

  • специалисти и консултанти по хранене в различни организации;
  • диетолози;
  • ръководители на научноизследователски колективи и центрове и др.

Срокът на обучение е 4 семестъра, редовно. Ще бъдат приети 25 студенти.

С МУ – София, МУ – Плевен и Националния център по заразни и паразитни болести – София

Магистърска програма „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории“ е с начало на учебната година 1 юни 2023 година. Тя трябва да задоволи увеличаващото се търсене на професионално подготвени специалисти в сферата на лабораторната диагностика на заразните заболявания и имуномедиираните болести.

С Национална спортна академия, Демократичен университет на Тракия, Гърция и Университетска болница по ортопедична хирургия и травматология, Франция

Съвместната магистърска програма „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология“ цели подготовката на лекари за екипите, които обгрижват спортни състезания и спортни мероприятия, също и за медицинско осигуряване на хора, поставени при екстремни условия, на професионалните и аматьорски спортни клубове, на университетския спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *