Новата учебна година в условията на световната пандемия КОВИД-19

 

У нас учебната година ще започне скоро. По света вече започна. Възниква въпросът – кое е по-страшно – заразата с коронавирус, или заплахата от провалено образование на цяло поколение. Как отговарят на този въпрос властите по света?

Международните здравни организации

Европейският център за превенция и контрол на заразните заболявания смята, че затворените учебни заведения няма да решат въпроса с пандемията.

Световната Здравна Орагнизация предупреждава, че непълноценното обучение на цяло поколение в световен мащаб ще донесе много проблеми в перспектива. Препоръките са

  • всяка страна да намери най-добрия подход за своите условия;
  • до 5 години хлапетата да не носят маски;
  • между 6 и 11 години – да носят, ако могат и се намират в потенциално опасна среда с висока заболеваемост;
  • за тези над 12 да важат правилата за възрастни – с маски в затворени помещения, а навън – в случай че е невъзможно да се поддържа физическа дистанция.

В отговор в европейските държави учебната година започва присъствено. Целта е от една страна да се осигури възможност на родителите да работят, от друга – да гарантира необходимата социализация и обучение на децата. Още повече, че в значителна част от тях присъствените занятия започнаха още през пролетта. Примерно в Дания, където децата най-рано се върнаха в училище, не се отбеляза значително нарастване на заболелите.

Европейските държави

България
За сега властите решиха учебната година да започне присъствено. Чуват се гласове на неодобрение, но повечето учители и родители приемат решението като удачно.

Германия
Новата учебна година вече тече – присъствено. Тук всяка провинция сама решава за мерките за безопасност в училищата. Така в някои от тях маските трябва да се носят в междучасията по коридорите. В други – дори и в класните стаи по време на час. Обикновено се правят изключения за учениците в долен курс. Затруднения в спазването на безопасната дистанция идват от малките класни стаи. На места се опитват да разпределят коридорите за два насрещни потока, за да не се срещат влизащите и излизащи ученици. В Северен Рейн-Вестфалия, примерно, ще бъдат глобявани родителите на децата, които отказват да носят маски.

Постановено е при заразени ученици учебните заведения да излизат в карантина. Осигурено е дезинфекциране на ръцете за всеки ученик, при влизане в сградата, но температурата не се проверява. Изпитванията на дъската не са разрешени, учителят може да маха маската си, когато е на дъската – достатъчно далече от децата.

Франция
Въпреки че обучението е присъствено, на места, като Марсилия и Париж, където разпространението на КОВИД е много интензивно, са готови да преминат към дистанционно. Маските са задължителни за учениците над 11 години, също и честото дезинфекциране.

Белгия
Първите учебни дни са присъствени, но усложни ли се епидемичната обстановка, гимназиалният и началният курс ще се редуват да посещават училище през седмица.

Испания
В страната в момента отбелязват бързо нарастване на заразените и как да започне учебната година решава самостоятелно всяка автономна област. В Каталуния са ангажирани допълнително 5000 учители, за да се разделят класовете на по-малки. В Ла Риоха обучаваните над 14 години решават сами дали да учат присъствено или дистанционно.

Великобритания
Премиерът Борис Джонсън заяви, че е въпрос на „морален дълг“ децата да се обучават присъствено. Кабинетът, който беше разкритикуван от синдикалистите, че не е разработил план В, разпореди маските да се носят задължително в средните училища на Англия – поне в коридорите и там, където се струпват много ученици, разбира се – и в училищните автобуси. Подобни са предприетите мерки в Северна Ирландия и в Шотландия.

Италия
И тук учебната година започва присъствено. Стремежът е да се набави отделен чин за всяко дете, но доставянето им все още се бави. Друга мярка е намаляването на класовете. Тя пък се затруднява от недостига на учители и училища. Проблемът се решава, чрез приспособяване на хостели. Маските са задължителни за ученици навършили 6 години. Предвидено е приблизително 11 милиона предпазни маски да се раздават ежедневно безплатно на персонала и децата. Измерването на температурата е оставено като задължение на родителите. При констатирани над 37,5 градуса детето ще си остава у дома. При нужда ще се карнтинират само тези, които са били в непосредствен контакт със заболелия.

Италианският министър на образованието Лучия Адзолина заяви пред вестник „Република“, че „Завръщането на училище е от основно значение, особено за децата от уязвими семейства“. В противен случай, според нея, те просто ще бъдат оставени на мафията и престъпния свят.

Гърция
Решението за начина, по който ще стартира учебната година, все още не е взето. Не е сигурно и кога ще е началото ѝ. Затова пък е сигурно, че учителите и учениците между 4 и 18-годишна възраст ще трябва да носят маски. Плановете са администрацията да осигури за учебната година по две безплатни маски от памук на дете. Открие ли се ученик, заразен с КОВИД-19, ще се карантинира съответната класна стая, другите ще продължат да учат. И тук са предвидени глоби за родителите, ако децата им не носят маските си.

Хърватия
За сега решението е учебните часове да са намалени до 2-3 на ден. Маските ще са задължителни за учителите и по-големите ученици при невъзможност да стоят в класните стаи на дистанция от 1,5 м.

Северна Македония
В съседката ни решиха новата учебна година да стартира онлайн. Единствено малките ученици до 3 клас трябваше да ходят на училище, и то само при желание на родителите си. Това подтикна родителите към протести. Те станаха повод властите да отложат началото на учебната година до 1 октомври. Дотогава трябва да вземат решение как все пак да стартира тя.

По света

В САЩ и Канада
Двете държави проведоха допитване до семействата с деца в обществените училища, дали предпочитат дистанционно, смесено или присъствено обучение.

Канадците избраха присъствената форма, но преподаватели и ученици, в случай, че не искат да посещават училище, могат да се занимават и онлайн. След 4ти клас всички са длъжни да носят маски. За учителите, работещи с деца със специални образователни потребности, е осигурено пълно предпазно облекло.

В САЩ, поради размаха на пандемията, беше решено, че цялата година ще мине под знака на дистанционното обучение и за повечето ученици, въпреки че родителите им предпочетоха присъственото обучение, тя започна точно така. Някои общини, като Ню Йорк, избраха хибридна форма.

Мексико
То е 7-мо в списъка на най-тежко поразените от коронавируса държави. Затова за мексиканчетата учебната година започна дистанционно. Поради не доброто покритие на страната с интернет, в помощ на онлайн обучението правителството осигури денонощни канали с учебни програми по големите частни телевизии. Специфичен проблем възниква и от това, че около 50% от работещите мексиканци са в сивата икономика. Те няма как да работят от къщи и съответно не могат да са в помощ на децата си при дистанционното им обучение. Поради тази причина са налице сериозни опасения, че така реално се лишават от образование твърде много деца.

Южна Корея
Учебната година започна присъствено – оказа се – с фалстарт. Големият ръст на заболели ученици в столицата Сеул затвори школата за 2 седмици и учебната година продължи онлайн.

Китай
Планира се присъствено обучение – поне в началото. Там, където заболеваемостта расте, началото на учебната година може да бъде отложено.

Русия
Започват с присъствена форма. През първите две седмици – до 14 септември – в училищата ще има лекари, които ще наблюдават и ръководят прилагането на мерките против разпространението на заразата.

Индия
Тя е третата най-засегната страна в света и все още няма крайно решение за това кога и дали ще се отворят школата. Поне засега се предлага отваряне на училищата за присъствено обучение на етапи, но в някои щати се смята, че това ще е прекалено опасно за ученици и преподаватели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *