Никой не желае да специализира инфекциозни болести

 

Тази година, в която едва ли остана човек у нас, не разбрал за недостига на специалисти по микробиология и инфекциозни болести, и в която липсата им се осъзнава все по-болезнено от цялото общество, нито един млад лекар не пожела да ги избере за своя специалност.

През годината на световната пандемия от КОВИД-19 за сметка на държавния бюджет са обявени 10 специализации за инфекциозни болести, 3 места за клинична вирусология и 5 по клинична микробиология. Подадената в МЗ обратна информация от здравните заведения, където са разкрити местата, сочи, че нито едно от тези по инфекциозни болести не е заето, няма кандидати и за клинична вирусология. Две са заети от обявените за клинична микробиология.

Как се определя в кои специалности колко места ще се финансират

През 2020 беше отбелязан и недостиг на анестезиолози и лекари за отделенията по интензивно лечение, но държавата не е предвидила бюджет за специализации. Причината е механизмът, по който се планират платените от държавния бюджет места. За да се случи финансирането, то обявените от болничните заведения потребности трябва да са по-високи от броя на подготвяните към момента специализанти.

Така през миналата година (2019) са заявени общо 188 специалисти по интензивно лечение и анестезиология. Но към момента на определянето на местата за държавна издръжка за 2020 са се обучавали 293 млади лекари – повече от посочените в заявките на болниците. Към момента ситуацията вече е различна и за 2021 се предвижда държавно финансиране за 3ма специалисти.

Въпреки заявеният недостиг на специалисти по инфекциозни болести, клинична вирусология и микробиология и осигуреното финансиране, тази година на практика кандидати за платените места не се явиха – като изключим двамината по клинична микробиология. Този факт, плюс коронавирус пандемията са причината за следващата година – 2021 – като държавна поръчка да се предвидят

 • 20 специализации по инфекциозни болести;
 • 9 специализации за клинична микробиология;
 • 3 – за клинична вирусология.
Колко са специализантите за 2020 година

Базите за обучение сами определят и обявяват свободните длъжности за специализанти по клиничните специалности.

В Министерството на здравеопазването нямат конкретна информация за предпочитанията на младите лекари при избор на специалност. Базите за обучение определят сами колко младежи и по какви специалности ще обучават, след което информират министерството. За 2020 година до сега в МЗ са получили информация за над 460 свободни места за специализации.

Обучението на клинични специалисти може да се извърши и като следствие на договаряне между болница, която няма право да обучава по конкретната специалност, но има нужда да обучи свои кадри, и оторизирана база за обучение. В подобни ситуации мястото не се обявява публично.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че според регистъра на специализантите от началото на тази година към момента своята специализация са започнали повече от 700 млади лекари. Местата се разпределят по специалности както следва:

 • 32 по акушерство и гинекология;
 • 30 – за педиатрия;
 • 27 – за гастроентерология;
 • 20 – за урология;
 • 42 – за неврология;
 • 46 – за кардиология;
 • 36 – за хирургия;
 • 33 – за ортопедия и т. н.
Какво получават и с какво се ангажират специализантите държавна поръчка

От текущата година Министерството на здравеопазването поема заплащането на специализантите държавна поръчка – най-малко две минимални заплати. Плаща и теоретичното обучение, провеждано в медицинските университети – таксата е около 230 лв. на месец.

Като приключат специализацията си, младите лекари ще останат за 3 години или в болничното заведение, в което са специализирали, или ще отидат в една от предложените им от министерството болници, в която недостигат съответните специалисти. В противен случай ще трябва да върнат средствата, платени за теоретичното им обучение. За всички специалности, нефинансирани от бюджета, младите лекари заплащат тази такса сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *