Нидерландия приема само с PCR тест

 

Така е от първите минути на 29 декември местно време. Изискването за наличие на отрицателен PCR тест важи за абсолютно всички пристигащи в страната – включително за местни граждани, граждани на държавите от Европейския съюз (и България) и на страните от Шенген. Тестът за COVID-19 трябва да е направен до 72 часа преди пристигането в Нидерландия (Холандия), за да бъдете допуснати на борда на самолета, който лети за страната.

За граждани на страните извън Европейския съюз и Шенген е необходима и попълнена декларация за наличен отрицателен резултат на PCR теста за COVID-19. И двата документа – резултатът от теста и декларацията – трябва да бъдат на разположение на хартиен носител.

Според разпорежданията на нидерландските служби, пътник, който не успее или откаже да представи негативен PCR тест, не следва да бъде допускан в самолета. PCR тест и декларация за пътуващите от държави извън ЕС и Шенген може да ви бъдат поискани и при пристигане в страната. При липсата им може да ви бъде отказано влизане в Нидерландия.

Изискванията са валидни и за преминаващите транзит, които няма да напускат транзитната зона на летищата. В сила са също и за пристигащите с автобус, железопътен или морски транспорт. Освободени от необходимостта да представят негативен PCR тест са пристигащите с автомобил, но те трябва да се съобразят с изискванията на Белгия и Германия, през чиято територия ще преминат.

Негативният резултат на теста не отменя необходимостта от 10 дневна карантина за пристигащите в Нидерландия от страни с оранжев код (включително България) и червен код – съответно разпространението на COVID-19 в тях.

Признава се само молекулярният PCR тест за Sars-Cov-2/COVID-19 с негативен резултат или „вирусът не се открива“. Той е задължителен за всички над 13 години включително. Трябва да е взет до 72 часа преди пристигане в Нидерландия, включително часовата разлика. Имената в него трябва да съвпадат с имената в паспорта ви. Документът трябва да съдържа информация за лабораторията, където е направен тестът. Може да бъде на английски, испански, немски, нидерландски или френски език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *