НЗОК ще получава отстъпки за всички лекарства

 

В началото на месеца депутатите гласуваха фармацевтичните компании да осигуряват отстъпка за всички реимбурсирани от НЗОК лекарства. Макар че проектът за бюджет на Националната здравноосигурителна каса предвиждаше в своя член 5 да има списък с формули, за които производителите не дължат отстъпки, след оживени спорове той не беше гласуван и отпадна от окончателния бюджет.

ГЕРБ отхвърли списъка в парламента

Списъкът трябваше да съдържа лекарства за онкологични, онкохематологични и редки болести. Целта му беше, като запази печалбата на производителите, да създаде условия те да продължат да доставят продуктите си у нас въпреки малкия и неатрактивен пазар. Той трябваше да бъде уточняван от Надзорния съвет на Здравната каса.

Против списъка с изключения се обявиха депутатите от ГЕРБ. Мотивите за отхвърлянето му, според д-р Даридкова, председател на Здравната комисия към парламента, са неизвестните критерии, по които ще се подбират формулите в него, и реалната възможност така да бъдат облагодетелствани определени фармацевтични компании. Тя сравни искането да приемат предварително такъв списък с искането парламентът да подпише празен чек за близо 100 милиона лева.

Доктор Дариткова заяви още, че със Закона за здравното осигуряване ще бъде приет подобен списък, като при това ще бъде осигурена равнопоставеност на производителите на лекарства.

Опозицията се опита да защити списъка

Те защитиха оставането на списъка с аргумента, че като се натоварват производителите със задължителни отстъпки за животоспасяващите лекарства с ниско потребление у нас, се създават условия фармакомпаниите да предпочетат да изтеглят въпросните формули от България. Така съответните продукти ще трябва да се осигуряват от болниците, цените им ще станат непосилно високи и болните ще трябва да ги купуват от други страни.

Сумата за лекарствата от списъка бяха преразпределени

За тях бяха отделени 99,9 милиона лева. Депутатите гласуваха 31,9 милиона лева за терапии за онкологични заболявания и за болнично приложение на препрати при кръвоизливи, застрашаващи живота на хора с наследствени коагулопатии, както и за наложителните инвазивни интервенции при тях.

Останалите 68 милиона лева са пренасочени за лекарства, диетични храни и медицински изделия за продължаване на лечението при домашни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *