НЗОК ще заплаща лекарство за деца с артрит

 

Здравната каса поема заплащането на Tofacitinib, което означава още една възможност за терапия на ювенилния идиопатичен артрит при децата у нас. Надзорният съвет на НЗОК вече уточни критериите, по които медикаментът може да бъде изписван.

Предназначение на Tofacitinib

Лекарството намери място в позитивния лекарствен списък у нас през 2022 година. Естественото продължение на процеса беше заплащането му от касата.

Tofacitinib е предназначен за малките пациенти, при които другите медикаменти не дават желания резултат. Прицелен е в намаляването на болката и възпаленията. Контролира основното заболяване.

Може да се взема от деца с тегло минимум 40 килограма. Приема се през устата.

Какво представлява ювенилният идиопатичен артрит

Това е автоимунно заболяване, което поразява ставите. Най-честото е в групата на детските хронични ревматологични болести. Годишно засяга от 2 до 20 деца на сто хиляди. Съпроводено е с болка, скованост и оток на ставите. Характерни са повишената температура, честата умора и загубата на апетит.

Къде ще се назначава

Tofacitinib ще бъде изписван в болниците „Света Марина“ във Варна и „Професор Иван Митев“ в София.

Според разчетите през първата година за терапията ще са нужни бруто 137 000 лева за 13 пациента. На четвъртата те ще са вече 592 000 за 45 деца. Договорените отстъпки обаче ще намалят осезаемо нетните разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *