Не достигат медицински сестри за яслените групи

 

Повече от 100 са свободните работни места за сестри в детските ясли в София, а според заместник-кмета по образование и култура на Столична община, Мирослав Боршош, намирането на специалисти за тях е много трудно. Ситуацията е накарала Столична община да се обърне към Министерството на здравеопазването с настояване да бъде променена Наредба 26. Предложението ѝ е да се разреши в яслените групи да се приемат на работа фелдшери и лекарски асистенти, освен сестри.

Искат в яслените групи да работят и педагози

Това е част от предложенията за промяна на Наредба 26. Според зам.-кмета Боршош отдавна е остаряло схващането, че за децата в яслена възраст трябва да се грижат само медицински сестри. Тяхната роля в отглеждането на най-малките е безусловно важна, но място имат и педагогическите специалисти. Това от една страна ще е благоприятно за работата с децата, от друга – ще помогне за решаването на проблема с недостига на медицински сестри.

Липсват сестри за разкриването на нови яслени групи

Възможно е разкриването на нови яслени групи да се окаже възпрепятствано въпреки осигуряването на нови, модерно обзаведени помещения точно поради недостига на сестри. Това подсказва проверката на новата сграда на детска градина „Детски рай“ в район „Искър“. За общо трите групи за деца в яслена възраст, предвиждани в градината, са нужни 6 медицински сестри. Директорката на детската градина „Детски рай“, Мария Йорданова, е притеснена, че липсата на необходимия медицински персонал за отглеждането на децата в яслена възраст може да затрудни работата на яслените групи въпреки просторните нови помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *