Неврохирургията компенсира изоставането поради пандемията

 

Неврохирургичните отделения у нас възстановиха броя на операциите от преди пандемията от КОВИД-19. През 2021 година в тях са извършени 14 755 операции – почти колкото през предпандемичната 2019 година (14 738) и с 1 244 повече от 2020 – първата пандемична година (13 511).

Къде се правят най-много неврохирургични операции

Въпреки че у нас неврохирургично лечение извършват повече от 100 болнични заведения, по-голямата част от този тип интервенции се реализират в около половината от тях. А високотехнологичните неврохирургични центрове в България са по-малко от 10. Става дума за болниците „Свети Иван Рилски“, ВМА, „Света Анна“, Пирогов, „Аджибадем Сити Клиник Токуда“ и „Софиямед“ в София, „Свети Георги“ в Пловдив, „Света Марина“ във Варна и „Сърце и мозък“ в Плевен. В тях процентът на високотехнологичните операции спрямо класическите е почти 100, а те се заплащат в пъти по-скъпо от здравната каса.

Лидерството и тази година се пада на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. През 2021 година тук са направени 1/3 (1 216 броя) от всички неврохирургични интервенции у нас, които са последица от тежки мозъчни заболявания – примерно рак – а не от травми. Специалистите на болницата са извършили и 1/6 (1 316 броя) от операциите на гръбнака през изтеклата година в страната.

Притеснителното е, че в много болници се правят единични неврохирургични операции – при това във всички области (глава, гръбнак), а това определено не гарантира високото качество на интервенциите и на последващото лечение. Има и други, които явно се специализират в една област и правят много голям брой операции само в нея – примерно черепно-мозъчни.

Спешна неврохирургия

Това обичайно са операции поради увреждания от травми. През 2021 година у нас са направени 1 023 спешни операции след травми на главата и 1 968 операции за лечение на черепно-мозъчни нерви. Спешните интервенции са осъществени в повече от 40 здравни заведения – по-голямата част от тях общински и областни.

Анализът е на „Индекс на болниците“ и е направен по данни на НЗОК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *