Невронавигацията – модерна технология за мозъчни операции

 

По-безопасни и по-успешни мозъчни операции се правят вече в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, благодарение на последното поколение невронавигация, използвана отскоро от хирурзите.

Новото е, че посредством специална електромагнитна приставка вече е възможно главата на пациента да остава подвижна по време на мозъчна операция, без това да налага промяна в предварително зададените координати в невронавигационната система. Усъвършенстваната технология е особено благодатна при аденом на хипофизата, при ендоназална ендоскопска хирургия и при други тумори, локализирани в черепа.

Какво представлява оперирането чрез невронавигация

Това са хирургически интервенции, при които хирургът достига до мястото на тумора, воден от невронавигационна система. Ендоскопската ендоназална хирургия се извършва, като оптиката и микроинструментите преминават през естествените кухини на черепа, влизайки през носа. Така се осигурява максимален ефект от хирургичната намеса при минимално травмиране и много бързо възстановяване на болния.

Доскоро се налагаше главата да бъде обездвижвана чрез така наречения пин холдер. Специалният държач не позволява тя да бъде размествана, докато трае операцията. Неподвижността е изискване за адекватност на специалните сферични излъчватели, които отразяват сигнала към камерите на невронавигационната система.

Задаването и пресмятането на координатите се случва преди операцията и затова неподвижността е условие за успешността ѝ. В противен случаи се компрометира точността на въведените в навигационната система координати и се получава грешка при самата операция.

Какво е новото в модерната технология

Понякога при ендоскопската ендоназална хирургия на черепна база се налага промяна на позицията на главата. В тези случаи наличието на новата електромагнитна приставка намалява рисковете за пациента и осигурява по-голяма свобода за хирурга при използването на инструментариума. Тя се фиксира странично или под главата на болния – според случая – и прави ненужен пин холдера, който я фиксира неподвижно. Главата е положена свободно на възглавница от силикон.

Според ръководителя на Референтния център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми д-р Асен Хаджиянев, д. м., който пръв приложи новата технология у нас: „Промяната на позицията на главата с ротиране или флексиране по време на хирургичната процедура позволява още по-добра визуализация и маневриране в кухините, за да се достигне до набелязаната цел. При стандартната навигация с фиксирана глава, всяка промяна в нейната позиция изисква нова регистрация на анатомичните репери и преизчисляване на координатите в навигационната система. По време на същинската хирургична част това е изключително трудно, а в повечето случаи невъзможно.“ Хирургът допълва, че като скъсява времето за процедурата, новата технология намалява вероятността от увреждане на болния и осигурява по-бързото му възстановяване.

Първата в България операция по новия метод беше направена преди месец

Тя се случи в началото на август в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. Оперирано е дете с туморна лезия – краниофарингиом. Операцията е приключила успешно. Доктор Асен Хаджиянев коментира, че за децата този специфичен консуматив се поема от фонда за лечение на деца към НЗОК. При възрастните обаче няма финансиране и е за сметка на пациента. Очакванията са скоро да се намери решение за пълното реимбурсиране и при тях.

Хипофизните аденоми

Хипофизните аденоми са около 8-10% от интракраниалните тумори. При децата те са сравнително редки. По-чести са краниофарингиомите. Туморите, подходящи за оперативно лечение, е наложително да се оперират. В противен случай болният се инвалидизира. Типичните оплаквания са зрителни смущения, главоболие, хормонална дисфункция, изоставане във физическото развитие, воден диабет. Те са знак, че се налагат хормонални изследвания и образна диагностика за евентуално потвърждение на диагнозата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *