Националният съвет за тристранно сътрудничество актуализира бюджета на НЗОК

 

Актуализация на държавния бюджет бе одобрен с някои изключения от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Редактирането засяга показателите за Националната здравна осигурителна каса. Подробностите са уточнени от Надзорния съвет на здравната каса.

Останаха за решаване 2 въпроса

Увеличаването на бюджета на НЗОК с над 100 милиона лева е подкрепено. Останали са за решаване два проблема:

  • по какъв начин ще се плащат 10те лева, определени за всеки ваксиниран;
  • ще се прехвърлят ли прерогативите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) на здравната каса в частта си за администриране на медицинските изделия? Ако задълженията на АСП не се прехвърлят, то в бюджета на касата остават свободни 3 милиона лева. Те, според доктор Иван Кокалов, представляващ синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК, са предназначени за разходи за съответния персонал.
Актуализацията трябва да посрещне нуждите при евентуална КОВИД криза

По всички останали показатели Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласуваност на мненията. Задачата на промените в бюджета е да осигури ресурс за евентуална тежка COVID криза. Според министъра на финансите Асен Василев „плащанията към бизнеса и към здравната система са съобразени с такъв сценарии и те са условни, ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки“.

Предвидени са пари не само за лекарите и медицинските работници на първа линия, но и за финансова помощ за пенсионерите с ниски пенсии – под линията на бедността, също и за родители с деца до 14 години, ако развитието на пандемията наложи ново затваряне на училищата. Общата сума е над 230 милиона.

Актуализиране и на пенсиите

Това да се случи от октомври – предложи служебното правителство и тристранката се съгласи. Предвижда се да стане с вдигане на тежестта на стажа до 1,35, което означава средно увеличение с 12,5% – ще рече минималната пенсия да стигне 340 лева, максималната – до 1500 лв.

Пламен Димитров, президентът на КНСБ, заяви, че синдикатите подкрепят този подход и апелира политиците да се съобразят с него. Синдикалистът заяви пълната си подкрепа за актуализацията и припомни, че КНСБ я е поискал месеци по-рано. Той отбеляза също, че общественият транспорт, много сериозно ударен от кризата, не е включен в сметките за допълнителни разходи. Профсъюзът предложи и увеличение на квотата за ваучерите за храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *