Националната кардиологична болница ще подкрепя деца в риск от изоставяне

 

Националната кардиологична болница се присъедини към специализираните акушеро-гинекологични здравни заведения, които си партнират с Фондация „За нашите деца“ в усилията ѝ за подкрепа на деца в риск от изоставяне. След родилните отделения на СБАЛАГ „Майчин дом“, ПСАГБАЛ „Света София“ и ВСАГБАЛ „Шейново“ и отделението по Педиатрия на НКБ ще осигурява услуги от образователен и здравно-социален характер.

Целта на инициативата

Съвместните екипи на Фондацията и болниците работят с родилки и семейства, които не са сигурни, че ще се справят с отглеждането и възпитанието на децата. Целта е бебетата да останат за отглеждане вкъщи. От началото на 2019 година са осигурени 20 консултации, като специалистите са продължили да работят с рисковите семейства, докато те добият опит и увереност.

Как Националната кардиологична болница ще се включи в инициативата

На територията на Педиатрията в НКБ с помощта на подготвен специалист от Център за обществена подкрепа „Света София“ ще се организират обучения, консултации и дискусии за родителите, свързани с трудностите при отглеждането на децата и възпитанието им. Ще бъде осигурявана допълнителна информация по повдигнатите теми. Ще се провеждат при нужда семейни срещи със специалисти по ранна детска интервенция и психолози. В отделението детски психолози и аниматори ще работят с малчуганите.

Освен към деца в риск от изоставяне, време и усилия ще бъдат насочени към всяко семейство, което потърси помощ и подкрепа. От своя страна Фондация „За нашите деца“ ще осигури за персонала на Педиатричното отделение на НКБ обучения и обмен на добри практики със заведения за социални и здравни услуги, в които вече има натрупан опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *