Националната кампания „Стоп на астмата!“ предвижда безплатни прегледи

 

Безплатни прегледи на хора с дихателни проблеми ще се проведат в Клиниката по алергология на Александровска болница в дните от 20 до 23 май. На всички, които смятат, че имат нужда, ще бъде направено измерване на дихателния обем с електронен спирограф. Дните на отворените врати се провеждат в рамките на Националната кампания „Стоп на астмата!“.

Проблемът с астмата в България

Астмата е сериозно, социално значимо заболяване. Наблюденията показват, че у нас са диагностицирани и лекувани само около половината от болните, при това и при тях болестта не е овладяна и контролирана добре.

Според доцент Мария Стаевска, която е началник на Клиниката по алергология в Александровска болница, около 70% от пациентите с официална диагноза са с лека форма на астма. Но точно те, поради пристъпи, обикновено имат нужда от спешна помощ. На фона на модерните медикаментозни терапии обяснението е единствено в лошия контрол върху заболяването.

Необходимост от програма за справяне с астмата

Такава е необходима, за да се намали честотата на заболеваемостта, смята доцент Вл. Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести. Пак според него, всеки болен от астма, на когото се налага повече от два пъти за година да прибягва до инхалатор с медикамент с краткосрочно действие, трябва да бъде прегледан с цел преоценяване на състоянието и терапията му.

Задължително е в програмата да се включат спешни мерки за редуциране на въздушното замърсяване и ефективен контрол върху тютюнопушенето. Необходимо е да се ограничи раждането с цезарово сечение само по медицински показания и да се прибягва до изписване на антибиотично лечение на деца само в краен случай; да се популяризира здравословното балансирано хранене и т. н.

Националната кампания „Стоп на астмата!“

Задачата ѝ е да информира хората за сериозността на болестите на дихателната система и белите дробове и да повиши вниманието към астмата. Ще продължи до 25 септември, когато се отбелязва Световният ден на спирометрията. Едно от лицата ѝ е Петър Стойчев – българският плувец с най-сериозни успехи в световния спорт. Той напомня, че добре контролираната астма не пречи на мнозина спортисти да постигат сериозни резултати в спортното си развитие. Мероприятия се предвиждат в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Плевен.

С астма можете да живеете пълноценно, всичко опира до навременна диагноза и адекватно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *